Wouter Hoeffnagel - 28 november 2023

Rusland plaatst Meta-woordvoerder op lijst met gezochte personen

Andy Stone, een woordvoerder van Meta, is op de Russische opsporingslijst geplaatst. Het is onduidelijk wat de directe aanleiding is voor deze stap.

Rusland plaatst Meta-woordvoerder op lijst met gezochte personen image

Dit meldt Associated Press op basis van het Russische persagentschap TASS. Stone is toegevoegd aan een online database met gezochte personen, die wordt beheerd door het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Langlopend conflict

Meta is al langer in conflict met het Russische regime. Zo is Meta Platforms eerder op een Russische lijst met terroristische organisaties opgenomen. Ook opende de Russen in maart 2022 een rechtszaak tegen Meta nadat het tijdelijk 'oproepen tot geweld' toestond op Facebook en Instagram na de invasie van Oekraïne door Rusland. Het ging daarbij onder meer om oproepen tot geweld tegen Russische militairen en de Russische president Vladimir Putin. In reactie hierop is ook Instagram geblokkeerd.

Ook is de toegang tot Facebook eerder door de Russische mediawaakhond Roskomnadzor geblokkeerd nadat Meta toegang tot Russische staatsmedia als RT en Sputnik in de Europese Unie beperkte.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!