Wouter Hoeffnagel - 30 november 2023

BEUC in klacht: 'Abonnementen van Meta zijn oneerlijk en illegaal'

De European Consumer Organisation (BEUC) dient samen met 18 van haar leden een klacht in bij de Europese Commissie over de nieuwe abonnementen van Meta. Het bedrijf geeft Facebook- en Instagram-gebruikers de keuze tussen een betaald abonnement en het delen van hun gegevens.

BEUC in klacht: 'Abonnementen van Meta zijn oneerlijk en illegaal' image

Meta biedt gebruikers een abonnement zonder reclame aan voor 9,99 euro. Gebruikers kunnen echter ook ervoor kiezen Meta toestemming te geven hun data te verzamelen en gebruiken voor gepersonaliseerde advertenties.

'Oneerlijk en illegaal'

In de aanklacht stellen BEUC en haar leden dat de keuze die Meta gebruikers geeft 'oneerlijk en illegaal' is. De klacht is ingediend als onderdeel van het Consumer Protection Cooperation Network, wat een mechanisme is voor het behandelen van grensoverschrijdende consumentgerichte zaken.

Onlangs diende ook privacyorganisatie nyob van Max Schrems al een klacht in tegen de abonnementen van Meta. nyob diende deze klacht in bij de Oostenrijkse toezichthouder, maar verhuist naar verwachting naar de Ierse databeschermingsautoriteit. Dit aangezien het Europese hoofdkantoor van Meta in Ierland is gevestigd.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!