Wouter Hoeffnagel - 01 december 2023

Federale rechter: TikTok-verbod Montana in strijd met vrijheid van meningsuiting

Een Amerikaanse federale rechtbank zet een streep door het TikTok-verbod in de staat Montana. Dit verbod is in strijd met onder meer de vrijheid van meningsuiting, oordeelt de rechter.

Federale rechter: TikTok-verbod Montana in strijd met vrijheid van meningsuiting image

Montana kondigde eerder verregaande maatregelen tegen TikTok aan. Waar in veel Amerikaanse staten ambtenaren TikTok niet op hun mobiele telefoon mogen installeren, verbiedt Montana ook de verspreiding van de app. Wie de app toch verspreidt kan een boete van 10.000 dollar per dag opgelegd krijgen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om appwinkels.

Zorgen over veiligheid van data

De maatregelen is volgens de lokale overheid van Montana nodig om te voorkomen dat gevoelige data van Amerikanen in handen vallen van de Chinese overheid. Montana vreest dat moederbedrijf ByteDance informatie doorgeeft aan de Chinese overheid. TikTok en ByteDance ontkennen dit.

Diverse partijen stapten naar de rechter naar aanleiding van het verbod. Het gaat onder meer om TikTok zelf, maar ook om content creators. Een federale rechtbank in de Verenigde Staten (VS) zet nu een streep door het TikTok-verbod in Montana. Het verbod gaat volgens de rechter te ver en is in strijd met de Amerikaanse wet.

Het gaat overigens om een tussenvonnis. De betrokken partijen kunnen nog nieuwe informatie opvoeren in de zaak.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!