Wouter Hoeffnagel - 05 december 2023

'AI gaat slimme video transformeren'

Slimme videoanalyse is een technologie die videogegevens verwerkt en analyseert om inzichten te verkrijgen en datagestuurde zakelijke beslissingen te nemen. De technologie wint in Europa aan populariteit; zo’n 45 procent van de Nederlandse organisaties zegt dat AI al impact heeft gehad op slimme videomogelijkheden en de bedrijfsoptimalisatie alleen maar zal blijven stimuleren.

'AI gaat slimme video transformeren' image

Dit blijkt uit onderzoek van Western Digital onder senior besluitvormers bij 1.362 bedrijven (bedrijfsgrootte tot 500 werknemers) in Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje. AI heeft een aanzienlijke impact op de mogelijkheden van slimme video, vooral als het gaat om geavanceerde systeemfuncties. Op de vraag hoe AI slimme video heeft beïnvloed, noemt 50 procent van de Nederlandse respondenten verandering in de kosten. Systeemefficiëntie (ruim 48 procent) en data-analyse (47 procent) volgen als andere belangrijke factoren.

Verwachte veranderingen variëren

Gekeken naar bedrijfsgrootte geeft 56 procent van de grote Nederlandse bedrijven (met meer dan 500 werknemers) aan de grootste verandering te zien op gebied van schaalbaarheid. Kleine bedrijven (tot 49 werknemers) geven daarentegen juist vaak (78 procent) aan dat AI invloed heeft op data gegenereerd door bewakingssystemen.

Veel respondenten verwachten bovendien nog meer AI-gedreven veranderingen voor slimme videosystemen, vooral op het gebied van probleemvoorspelling (52 procent) en de door AI gegenereerde data (78 procent).

Om aan deze nieuwe veranderingen te voldoen en gelijke tred te houden met de evolutie van camera's aan de edge, geavanceerde AI-functies en innovaties op het gebied van dataopslag, moeten bedrijven volgens het onderzoek hun slimme videosystemen en dataopslaginfrastructuur overeenkomstig aanpassen en schalen, afhankelijk van de gebruikssituatie. Hogere capaciteit en snel presterende opslag aan de rand, waar 50 procent van de data van Europese bedrijven zich bevindt, en in de kern wordt steeds belangrijker, blijkt uit het onderzoek. Daarom kiest het merendeel van de Nederlandse bedrijven (43 procent) voor HDD's met een capaciteit tussen de 13 en 22 TB.

Opslag met hoge capaciteit en lange levensduur

“We zien dat de behoefte aan opslagcapaciteit van organisaties verdubbelt of zelfs verdrievoudigt als gevolg van mediarijke, gedetailleerde gegevens die worden vastgelegd met minimaal 24 frames per seconde (fps). Steeds meer camera's nemen niet alleen continu (24/7, 365 dagen per jaar) op in 4K en leveren meerdere streams, maar ondersteunen ook realtime data-analyse op apparaatniveau dankzij on-camera AI-chips. Om diepe analyses van de steeds groter wordende hoeveelheid gegevens op te slaan, te beheren en mogelijk te maken, hebben Europese bedrijven opslagoplossingen met hoge capaciteit en een lange levensduur nodig”, zegt Coert de Ridder, Business Development Manager Nederland bij Western Digital.

Een voorbeeld hiervan is de detailhandel. Hier helpen intelligente camera's op veel manieren, variërend van winkelinrichting tot het verbeteren van de winkelervaring door het analyseren van bewegingen in de winkel. Met AI-aangedreven inzichten kunnen winkels het exacte aantal mensen registreren dat de winkel binnenkomt en verlaat. Verdere inzichten ondersteunen zowel de bedrijfsplanning als optimale indeling of de positionering van goederen.

Het merendeel van de ondervraagde Nederlandse bedrijven geeft de voorkeur aan het opslaan van videogegevens in het datacenter (58 procent), terwijl gemiddeld slechts ongeveer één op de twee bedrijven in Europa (48 procent) daar slimme videogegevens opslaat. Om AI-workloads in de kern te ondersteunen en Nederlandse bedrijven in staat te stellen hun volledige potentieel te benutten, hebben datacenters en cloudproviders opslag nodig die zowel hoge capaciteit als hoge prestaties en connectiviteit met lage latentie biedt.

De Ridder: “Elke organisatie heeft verschillende eisen aan hun slimme video-opslag, afhankelijk van de gebruikssituatie. Wat ze echter allemaal gemeen hebben, is dat ze voor de toekomst moeten voldoen aan de nieuwe capaciteits- en schaalbaarheidseisen van hun systemen. Het is niet verrassend dat het merendeel van de ondervraagde organisaties steeds vaker kiest voor een hoge opslagcapaciteit tussen de 13 en 22 TB. Op deze manier kunnen ze hun systemen uitrusten voor toekomstige databehoeften en hun bedrijven optimaliseren om tegemoet te komen aan de uitdagingen en kansen die AI biedt.”

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!