Wouter Hoeffnagel - 05 december 2023

Minister tikt Nvidia op de vingers wegens aangepast AI-chips voor China

Nvidia is door de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondi voor het omzeilen van Amerikaanse exportbeperkingen gericht op China. Het gaat daarbij specifiek op het op de markt brengen van AI-chips die specifiek zijn ontworpen om aan deze exportbeperkingen te voldoen.

Minister tikt Nvidia op de vingers wegens aangepast AI-chips voor China image

Minister Raimondi uitte haar waarschuwing op het Reagan National Defense Forum in Californië, melden Fortune en Bloomberg. Indien partijen een chip opnieuw ontwerpt die voldoet aan de exportbeperkingen en China kan inzetten voor AI-doeleinden, gaan de VS deze zo snel mogelijk reguleren waarschuwt Raimondi.

Aangepaste versies van A100- en H100-chips

Nvidia heeft bestaande GPU's aangepast om aan de exportbeperkingen te voldoen. Het gaat concreet om de A800-chip, wat een aangepaste variant is van de A100-GPU voor datacenters. Deze chip kent onder meer lagere NVLink-bandbreedtes. Ook introduceerde het Amerikaanse bedrijf eerder de H800-chip, die op de H100 is gebaseerd en eveneens is aangepast met het oog op de exportbeperkingen.

Raimondi waarschuwt Amerikaanse bedrijven zich aan te passen aan de prioriteiten rondom de Amerikaanse nationale veiligheid. De minister stelt dat het beschermen van de nationale veiligheid van de VS belangrijker is dan het genereren van inkomsten op de korte termijn. Ook roept minister Raimondi de Amerikaanse overheid op meer financiële middelen beschikbaar te stellen voor het handhaven van de exportbeperkingen gericht op China.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!