Wouter Hoeffnagel - 06 december 2023

Meta stopt met interoperabiliteit Messenger en Instagram DM's

Meta gaat Messenger en de Direct Messages (DM's) van Instagram medio december van elkaar loskoppelen. Gebruikers van beide platforms kunnen hierdoor niet langer rechtstreeks berichten naar elkaar sturen.

Meta stopt met interoperabiliteit Messenger en Instagram DM's image

Het Amerikaanse social media-bedrijf bevestigt de stap aan The Verge. "Enkele jaren geleden hebben we een nieuwe Messenger-experience geïntroduceerd in Instagram DMs, die mensen in staat stelt berichten te sturen naar en te bellen met een FB account (Messenger) vanaf een Instagram-account en omgekeerd", zegt woordvoerder Alex Dziedzan tegen de website. "Vanaf medio december beginnen we met het verwijderen van deze feature. Mensen kunnen echter berichten blijven sturen en blijven bellen met hun contact op Facebook, Instagram of Messenger."

Efficiënter ontwikkelen

Bij de lancering van de functie in 2020 gaf Instagram-topman Adam Mosseri aan dat de wijziging het voor Meta efficiënter zou maken messaging-functionaliteiten te ontwikkelen. Met name door features slechts eenmaal te hoeven bouwen en uit te kunnen rollen op meerdere van zijn platforms.

De functionaliteit is voor zover bekend nooit in de EU beschikbaar geweest. Het is dan ook onduidelijk hoe de stap zich verhoudt naar het huidige verzet van Meta tegen de classificatie van Messenger als poortwachter onder de DMA. Meta wil deze classificatie via de rechter terugdraaien en beargumenteert dat Messenger geen losstaand platform is, maar onderdeel van Messenger. Het is onduidelijk of de interoperabiliteit van Messenger met de DM's van Instagram invloed hebben gehad op de classificatie van Messenger als poortwachter door de Europese Commissie.

Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!