Redactie - 07 december 2023

Nieuwe securityfeatures en AI-ondersteuning voor Veeam Data Platform

Veeam maakt de Veeam Data Platform 23H2-update beschikbaar, met onder meer Veeam Backup & Replication v12.1, Veeam ONE v12.1 en Veeam Recovery Orchestrator v7. De omvat omvat onder meer nieuwe securityfeatures en AI-ondersteuning.

Nieuwe securityfeatures en AI-ondersteuning voor Veeam Data Platform image

Bij 60% van de organisaties is er meer afstemming nodig tussen back-up- en cyberteams, meldt Veeam. Met de nieuwe updates aan het Veeam Data Platform speelt het bedrijf hierop in. Het bedrijf wil IT-, cloud- en beveiligingsteams hiermee verenigen om samen de strijd aan te gaan met ransomware.

Nieuwe functionaliteiten

De update omvat onder meer een AI-gedreven ingebouwde malwaredetectie-engine voert inline entropie- en bestandssysteemanalyses uit tijdens het maken van back-ups, voor onmiddellijke detectie van ransomware en kwaadaardige bestandsbeheeractiviteiten.

Daarnaast brengt het Veeam Threat Center brengt dreigingen in kaart, identificeert risico’s en meet de beveiligingsscore van de omgeving. YARA content-analyse helpt geïdentificeerde ransomware-varianten op te sporen om herinfectie van malware te voorkomen. Daarnaast detecteert het de aanwezigheid van gevoelige data in back-ups (zoals PII-, PHI- en PCI-data).

Ook is de back-upbeveiliging vernieuwt. Deze voorkomt voortaan dat backups of repositories per ongeluk of kwaadwillig verwijderd of versleuteld kunnen worden. Veeam zet hierbij in op onveranderlijkheid en het vier-ogenprincipe.

Ook de beveiliging van cloudback-ups is vernieuwd. Onder meer met toegang met minimale bevoegdheden tot back-up en hersteltaken met gedetailleerde IAM-machtigingen, evenals onveranderlijke back-ups voor Amazon RDS PostgreSQL-databases. Security & Compliance Analyzer verifieert voortdurend de verharding van de back-upinfrastructuur en dataprotectie-aanpak aan de hand van best practices om succes bij herstel te garanderen.

Veerkracht vergroten

Ook voegt Veeam nieuwe mogelijkheden die organisaties helpen met het vergroten van hun veerkracht. Denk daarbij aan AI-gedreven ondersteuning op basis van large language modellen en met productdocumentatie als context. Dit biedt realtime toegang tot een schat aan kennis van Veeam, waardoor de efficiëntie wordt verbeterd.

Back-up van objectopslag versterkt het herstel met granulaire herstelmogelijkheden voor objectopslagdata on-premises of in de cloud, beveiligd door een onveranderlijke back-up. Geautomatiseerde cloudherstelvalidatie bespaart tijd door het automatiseren van de handmatige post-hersteltaken die nodig zijn bij het herstellen van een on-premises workload naar Microsoft Azure.

Veeam App for ServiceNow biedt een open integratie waarbij gebruik wordt gemaakt van ServiceNow-workloads om back-uptaken, sessies en herstelpunten te monitoren in een vooraf gebouwd dashboard. OPok is een nieuwe plug-in voor IBM DB2 beschikbaar en ondersteuning voor Linux en SAP HANA draaiend op IBM Power. Hierdoor is het niet langer nodig meerdere back-upoplossingen in een IBM-datacenter te gebruiken. Ook biedt Veeam ondersteuning voor IBM 3592 ‘Jaguar’-tapes, waarbij het bedrijf ‘air-gapped’ dataprotectie combineert met goedkope opslag op enterprise niveau. Ook biedt het bedrijf ondersteuning voor grote volumes op netApp ONTAP FlexGroups, direct herstel voor PostgreSQL en integratie met native back-up-onveranderlijkheid op EMC Data Domain en HPE StoreOnce Catalyst Copy-opslag.

“Cybercrime blijft een zeer winstgevende business voor cybercriminelen die steeds slimmer worden en geavanceerdere aanvallen ontwikkelen”, aldus Phil Goodwin, Research Vice President bij IDC. “Dit heeft de lat hoger gelegd voor back-up- en herstelleveranciers die nu een volledig scala aan herstelmogelijkheden moeten bieden. Dit omvat onder meer een beveiligingsfunctionaliteit waarmee organisaties een aanval kunnen detecteren en stoppen. De nieuwe mogelijkheden die Veeam doorvoert bieden aanzienlijke verbeteringen aan de cyberbeveiligingsmogelijkheden. De door AI aangedreven ingebouwde malwaredetectie-engine, het Threat Center en zero trust-mogelijkheden laten zien dat het bedrijf zich blijft inzetten om klantomgevingen veilig te houden en organisaties de oplossingen te bieden om snel te herstellen als ze worden aangevallen.”

“Uit het Veeam Data Protection Trends Report blijkt dat 85% van de organisaties het afgelopen jaar te maken had met ten minste één ransomware-aanval. Daartegenover kon slechts 16% herstellen zonder losgeld te betalen”, aldus Danny Allan, CTO bij Veeam. “Ervoor zorgen dat uw organisatie beschermd en veerkrachtig is tijdens een aanval, is de enige manier om de business immuun te maken tegen de impact hiervan. De nieuwe Veeam Data Platform 23H2-update, waaronder Veeam Backup & Replication v12.1, doet wat Veeam het beste doet: downtime en dataverlies verminderen voor onze 450.000 klanten. Deze update verkleint de kloof tussen het moment van een cyberincident en herstel en zorgt voor radicale veerkracht, waardoor onze klanten hun organisatie draaiende kunnen houden.”

De nieuwe Veeam Data Platform 23H2-update is per direct beschikbaar.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!