Redactie - 08 december 2023

VK beschuldigt Rusland van aanvallen op politici, ambtenaren en journalisten

Het Verenigd Koninkrijk (VK) stelt dat Rusland achter een brede reeks aanvallen op computers en smartphones van Britse politici, ambtenaren, journalisten en organisaties zit. Het gaat om een jarenlange aanvalscampagne, die al sinds 2015 loopt en als doel zou hebben het vertrouwen in de Britse politiek en politiek is andere landen te ondermijnen.

VK beschuldigt Rusland van aanvallen op politici, ambtenaren en journalisten image

Dit zegt de Britse onderminister Docherty van Buitenlandse Zaken. De aanvallen zouden het werk zijn van een groep die bekend is onder de namen Callisto Group, Cold Riveren Star Blizzard. De groep onderhoudt naar verluid banden met de Russische veiligheidsdienst FSB.

Spionagesoftware geïnstalleerd

De aanvallers zouden zich tegenover slachtoffers hebben voorgedaan als bekenden of medewerkers van deze bekenden. Zij wisten de slachtoffers te overtuigen spionagesoftware op hun systemen te installeren, waarmee zij gevoelige informatie in handen kregen. Een deel van deze informatie is uiteindelijk door de aanvallers gelekt. Docherty stelt dat de aanvallers zich zo in de Britse politiek mengden.

Tegen twee Russen die volgens de Britten bij de aanvallen betrokken zijn zijn sancties afgekondigd. Het zou gaan om een lid van de aanvalsgroep, en een FSB-agent. Ook is de Russische ambassadeur door de Britten op het matje geroepen. De Russische overheid heeft nog niet op de Britse aantijgingen gereageerd.

VS betrokken bij onderzoek

Ook de Verenigde Staten zijn volgens Britse media betrokken bij het onderzoek naar de vermeende Russische aanvallen. Naar verwachting komen ook de Amerikanen met maatregelen.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!