Wouter Hoeffnagel - 18 december 2023

Managers: Tekort aan arbeidskrachten vormt grootste uitdaging

Bijna één op de drie bestuurders (31%) wijst het tekort aan arbeidskrachten aan als hun meest belangrijke uitdaging. Na het gebrek aan beschikbaar personeel volgen het gebrek aan kapitaal voor investeringen, hogere kosten en technologiegerelateerde uitdagingen.

Managers: Tekort aan arbeidskrachten vormt grootste uitdaging image

Dit blijkt uit een onderzoek door softwarebedrijf Klippa, dat de prioriteiten van het Nederlandse bedrijfsleven in kaart brengt. "In het huidige bedrijfsklimaat worden we geconfronteerd met een groot aantal uitdagingen. Ik heb persoonlijk ervaren dat het steeds moeilijker wordt om nieuw talent te vinden terwijl ons bedrijf groeit. Het komt voor mij dan ook niet als verrassing dat bijna een derde van de Nederlandse managers uit ons onderzoek er net zo over denkt. De behoefte aan gekwalificeerd personeel in deze veeleisende tijden is groot”, aldus Yeelen Knegtering, CEO van Klippa.

De resultaten van het onderzoek bevestigen recente cijfers van het UWV. De meeste regio’s en werkvelden in Nederland hebben te maken met een gespannen en zeer krappe arbeidsmarkt. Hierdoor hebben bedrijven te maken met verschillende problemen, waaronder een hoog personeelsverloop en concurrentie om talent.

Gebrek aan kapitaal

Op de tweede plaats in de lijst met uitdagingen in 2023 staat het ‘gebrek aan kapitaal voor investeringen’, wat door 25% van de respondenten werd aangewezen als het grootste probleem. ‘Stijgende kosten’ werd door 11% van de bestuurders gezien als de grootste zorg en completeerde daarmee het podium. Andere uitdagingen die werden genoemd, waren problemen met digitale transformatie, duurzaamheidsproblemen, trage of beperkte groei van het bedrijf en teruglopende verkoopcijfers. Respondenten van Klippa’s onderzoek vertegenwoordigen bedrijven met een geschatte jaaromzet vanaf €500.000 tot meer dan €1 miljard.

Het gebrek aan kapitaal voor investeringen zorgt voor extra problemen in een markt die toch al onder druk staat. Deelnemers aan het onderzoek noemden oplossingen zoals het aantrekken van vreemd en eigen vermogen, crowdfunding en organische groei. “Dit is precies waarom het delen van kennis waardevol is - het stelt organisaties in staat om problemen op te lossen met bewezen oplossingen. Een geweldige manier om samen te werken en dubbel werk te voorkomen en in plaats daarvan vooruitgang en groei te stimuleren”, voegt Yeelen Knegtering toe.

In het onderzoek van Klippa deelden bestuurders ook oplossingen, zoals
het samenwerken met universiteiten, het vinden van innovatieve manieren
om werknemers te bereiken en te behouden en intelligente automatisering.
Het onderzoek is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!