Witold Kepinski - 22 december 2023

Hoe maak je een PC klaar voor het AI tijdperk?

In een snel evoluerend pc-landschap lopen Apple en Qualcomm voorop met geavanceerde Arm-gebaseerde processors, die de prestaties aanzienlijk verbeteren en de weg vrijmaken voor AI-integratie. Bedrijven als MediaTek en Nvidia maken zich ook op om de markt te betreden. Arm-gebaseerde pc's worden echter geconfronteerd met uitdagingen als gevolg van de gevestigde dominantie van Intel en de voorzichtige acceptatie door kanaalpartners. Ondanks deze hindernissen gelooft Canalys dat de pc-industrie aan de vooravond staat van een transformatief tijdperk met opkomende technologieën en broodnodige concurrentie. Canalys analist Ben Jeh gaat in deze blog er nader op in.

Hoe maak je een PC klaar voor het AI tijdperk? image

Apple en Qualcomm brengen Arm-gebaseerde pc-processors naar een hoger niveau

Op 24 oktober onthulde Qualcomm zijn nieuwste uitstapje op het gebied van pc-processors, de Snapdragon X Elite. Deze geavanceerde chip is strategisch gepositioneerd om het beste aanbod van concurrerende siliciumleveranciers uit te dagen, en beschikt over geïntegreerde AI-mogelijkheden die een nieuwe maatstaf zetten. Slechts zes dagen later introduceerde Apple, de dominante kracht op het gebied van Arm-gebaseerde pc's, zijn M3-serie chips voor MacBooks en iMacs. Op basis van de officiële benchmarkclaims hebben de nieuwe chips van beide leveranciers aanzienlijke verbeteringen ondergaan op het gebied van prestaties en energie-efficiëntie. Dankzij deze verbeteringen kunnen beide krachtig concurreren met Intel en AMD in de meest prestatie-intensieve segmenten van de markt.

Op armen gebaseerde processors doen het beter op het gebied van energie-efficiëntie en warmtebeheer voor pc's die geschikt zijn voor AI

Canalys verwacht dat in 2027 60% van de verkochte pc's AI-compatibel zal zijn, omdat dergelijke integratie een cruciaal aandachtspunt wordt voor leveranciers om gebruiksscenario's en workflows te revolutioneren. Deze verschuiving vereist meer rekenkracht, vooral op het gebied van neurale verwerking. Er zijn aanwijzingen dat Microsoft samenwerkt met pc-fabrikanten om producten te ontwerpen met meer dan 40 TOPS aan prestaties om te voldoen aan de eisen van het volgende generatie CoPilot-systeem op Windows, wat mogelijk een nieuwe standaard zet voor AI-pc's in het Windows-ecosysteem. Aanbieders van armgebaseerde oplossingen zijn lange tijd een integraal onderdeel geweest van de smartphone-, auto- en tabletmarkten, waar het verwerken van een groot aantal signalen en gegevenstypen de norm is. Leiders als Qualcomm, MediaTek, Huawei en Apple hebben hun expertise aangescherpt in het integreren van diverse signaalverwerkingseenheden. Als gevolg hiervan heeft hun vooruitziende blik bij het inbedden van NPU's in smartphonechips hen een voorsprong op pc-gebied opgeleverd. Momenteel behouden deze bedrijven een voorsprong in de rekenkracht van deze componenten vergeleken met x86-leveranciers, wat een voordeel oplevert in scenario's waarin gezamenlijke verwerking door CPU's, GPU's en NPU's noodzakelijk is. Naarmate de behoefte aan betere computerprestaties toeneemt, worden de zorgen over het stroomverbruik en de warmteopwekking bovendien steeds belangrijker. Het leiderschap van AMD heeft gewezen op het potentieel voor aanhoudende thermische uitdagingen bij CPU-werking. Arm-gebaseerde processors, favoriet vanwege hun gestroomlijnde codeerstructuur, bieden superieure energie-efficiëntie en warmtebeheer. Dit voordeel kan doorslaggevend worden omdat op x86 gebaseerde systemen moeite hebben om te voldoen aan de eisen op het gebied van thermische energie en voeding, inclusief de levensduur van de batterij.

Qualcomm en AMD zijn toonaangevend op het gebied van AI-processors, terwijl Apple concurreert op het gebied van integratie

Momenteel levert de Hexagon-processoreenheid van Qualcomm in de Snapdragon X Elite al een indrukwekkende 45 TOPS en Canalys verwacht dat het komende product van AMD zal proberen deze benchmark te evenaren. Intel daarentegen lijkt een inhaalslag te maken, met de verwachting dat het dit prestatieniveau pas zal bereiken met de lancering van het Lunar Lake-platform in 2025. Nu OEM's graag hun on-device AI-routekaarten een vliegende start willen geven, zal Arm-based PC aanbieders hebben een kans om marktaandelen te verwerven in dit opkomende segment. Intel is echter nog steeds van mening dat hun huidige productontwerp in de meeste gebruikssituaties voldoende is om aan de behoeften van gebruikers op het gebied van AI-taken te voldoen. De M3-chip van Apple behaalt 18 TOPS, slechts iets meer dan de 15,8 TOPS van de M2. Hoewel dit lager is dan de cijfers van Qualcomm en AMD, zal de volledige controle van Apple over zijn hardware- en software-ecosysteem Macs helpen een vergelijkbare AI-ervaring te bieden met deze lagere specificaties.

De concurrentiebarrière van Intel blijft formidabel

Marktaandeel winnen van zittende leiders is altijd een lastige opgave. In tegenstelling tot Apple, dat naadloos is overgestapt op Arm-gebaseerde architectuur door zijn totale controle over de ecosystemen van hardware en besturingssystemen, heeft Intel langdurige partnerschappen opgebouwd met pc-leveranciers, Microsoft en distributeurs. Deze basis heeft zijn reputatie bij eindgebruikers als de beste pc-processorkeuze verstevigd, wat een aanzienlijke hindernis vormt voor AMD en Qualcomm in hun streven om zichzelf als voorkeursopties te positioneren. Bovendien heeft het ecosysteem een ​​aanzienlijke impact op de toeleveringsketen, vooral omdat Arm-gebaseerde IC-oplossingen en integratieniveaus duidelijk verschillen van x86. Deze variaties zijn merkbaar in moederbordontwerpen. Grote pc-ODM's (Quanta, Compal, Wistron, Inventec en anderen) hebben over het algemeen beperkte ervaring met Arm-gebaseerd SoC-moederbordontwerp vanwege hun minimale betrokkenheid bij de productie van smartphones. Ondanks de uitgebreide investeringen van Qualcomm om hulp te bieden, is het op gang brengen van de productontwikkeling op dit gebied nog steeds niet zonder uitdagingen. Ondanks dat de oplossingen van Qualcomm en MediaTek levensvatbaarheid op Chromebooks aantonen, behouden ze dus nog steeds slechts een klein deel van het marktaandeel. Aan het Windows-front zijn de zorgen groter. Oudere applicaties draaiden voornamelijk op x86-architectuur, een domein waar software-ingenieurs zich van oudsher concentreerden op het maken en onderhouden van code. Zelfs nu Microsoft samenwerkt met Qualcomm om deze complexiteiten het hoofd te bieden, is er nog steeds geen zekerheid tegen mogelijke gebruikersproblemen met niet-ondersteunde scenario's of bugs, die pc-leveranciers en het kanaal zouden kunnen belemmeren deze Arm-gebaseerde aanbiedingen effectief op de markt te brengen.

Eén enkele processorprovider is niet voldoende om de markt te ondersteunen

Zoals het er nu uitziet, is "Windows-on-Arm" is in feite synoniem met "Windows-on-Snapdragon" door het ontbreken van betekenisvolle concurrentie. MediaTek is, na de onthulling van zijn beste Dimensity-processors, gepositioneerd om mogelijk het productieproces en de prestaties van Qualcomm op dit gebied te evenaren. Toch heeft MediaTek sinds november 2023 niet zo’n doorbraak bereikt, en volgens Canalys’ Volgens de verwachte routekaart zou hun relevante aanbod pas in de tweede helft van 2025 aan de oppervlakte kunnen komen, wat mogelijk de uitbreiding van het productecosysteem zou kunnen belemmeren. De groeiende belangstelling voor het potentieel van Arm reikt verder dan traditionele chipfabrikanten; Het is mogelijk dat toonaangevende pc-leveranciers zich ook bij de strijd aansluiten en hun eigen Arm-gebaseerde CPU-ontwerpen ontwikkelen die het landschap verder kunnen diversifiëren en de concurrentie in deze sector kunnen stimuleren. Geruchten wijzen ook op de activiteiten van AMD en Nvidia op het gebied van Arm-gebaseerde pc-chips, waarbij Nvidia's eerdere ervaring met het maken van Arm-gebaseerde CPU's "Grace" voor servers en dominantie in de high-end gaming-GPU-markt aangeeft een robuuste instapmogelijkheid in de premium pc-ruimte. Vanwege de aanlooptijd die nodig is voor chipverfijning en productstrategieontwikkeling, wordt de komst van dergelijke chips van Nvidia en AMD echter niet vóór 2025 verwacht.

De verwachtingen van kanaalpartners ten aanzien van Arm-gebaseerde pc’s zijn conservatief

Uit de recente enquêtes bij kanaalpartners van Canalys bleek dat er voorzichtige vooruitzichten zijn ten aanzien van de verkoop van Arm-gebaseerde pc's, waarbij ongeveer 40% een stabiele maar niet spectaculaire omzetprestatie verwacht in 2024, wat achterblijft bij de groeiverwachting van de totale pc-markt. Dit sentiment onderstreept de aanwezigheid van aanzienlijke barrières, waaronder de eerder genoemde, waar Qualcomm en andere aanbieders van Arm-gebaseerde oplossingen doorheen moeten. Volgens het rapport van Canalys vertegenwoordigen armgebaseerde pc's (exclusief Macs) in het derde kwartaal van 2023 minder dan 1% van de totale pc-markt. gegevens. Desondanks suggereren de prestatie- en energie-efficiëntiemogelijkheden van de huidige Arm-gebaseerde processors dat ze een substantieel potentieel hebben om een ​​meer invloedrijke rol te spelen in het zich ontwikkelende landschap van AI-compatibele pc's.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!