Hans Steeman - 22 december 2023

Zenoh is een protocol dat alles kan verbinden

De moderne IT-infrastructuur vormt een keten van server tot microcontroller. Diverse soorten hardware met verschillende stacks en protocollen, praten met elkaar via netwerkverbindingen. Dit is een evolutie die nog steeds verder bouwt op IP, een protocol dat nooit voor zo’n brede toepassing ontwikkeld is. IP was primair een Peer-2-Peer-oplossing en wordt nu datacentric gebruikt. De industrie komt daarom noodgedwongen met een alternatief dat beter past.

Zenoh is een protocol dat alles kan verbinden image

Er is veel energie gestopt in het ontwikkelen van een protocol om mens en machine, van server tot microcontroller, met elkaar te laten communiceren, uiteraard overal en altijd. Verschillende bedrijven hadden al initiatieven ondernomen (zoals MQTT en DDS), maar Zenoh moet nu alle partijen bij elkaar brengen. Dutch IT Channel had tijdens de IT Press Tour in Madrid de kans te praten Angelo Corsaro (foto), CEO van ZettaScale.

Angelo: “Zettascale is een onderneming die een belangrijke rol vervult bij het invullen van de missie om een onbegrensde communicatie mogelijk te maken. Het resultaat is Zenoh, een gestandaardiseerd protocol dat mens en machine kan verbinden om met een onbeperkte vrijheid te communiceren, te verwerken en data op te slaan, overal en op elke schaal, efficiënt en veilig.”

Zenoh claimt de ‘Next Big Thing in Internet Computing’ te zijn. Een stevig statement dat gebaseerd is op een aantal duidelijke uitgangspunten. Het is het enige protocol op de markt dat efficiënt kan werken en kan presteren, van server-grade hardware en netwerken tot de embedded microcontroller en extreem beperkte netwerken. Als gevolg hiervan maakt Zenoh de gegevens overdraagbaar, waardoor ze verticaal en horizontaal van de microcontroller naar het datacenter kunnen vloeien. Evenzo bevrijdt het ontwikkelaars van de noodzaak om technologieën te integreren, teneinde de communicatie tussen het datacentrum en de embedded wereld te overbruggen.

Sinds de introductie van Publish/Subscribe is de wereld van data qua transmissie locatietransparant. Met andere woorden, de mogelijkheid om gegevens te ontvangen zonder zich zorgen te hoeven maken over de locatie van de verzender. Locatietransparantie is een gevolg van datacentriciteit – in deze systemen hoeven gebruikers alleen maar hun interesse kenbaar te maken, zonder zich zorgen te maken over de locatie van de bron. Deze functie is uiterst belangrijk omdat het gemakkelijker wordt om met schaal, storingen en taakverdeling om te gaan. Zenoh is de eerste technologie die locatietransparantie biedt voor ‘data at rest’, waardoor query’s kunnen worden gesteld zonder dat de gebruiker zich zorgen hoeft te maken over de werkelijke locatie van de gegevens. Het is Zenoh dat zorgt voor het identificeren van de optimale databanken die beschikbaar zijn in het netwerk waar de query moet worden uitgevoerd.

Ondanks zijn korte bestaan geniet Zenoh een snelle acceptatie en wordt het vandaag de dag gebruikt in toepassingen van de volgende generatie, zoals robotica, autonome voertuigen, internetgaming en telecommunicatie. Met name op het gebied van robotica is Zenoh in opkomst als het voorkeursprotocol voor robot-naar-robot-communicatie en monitoring op internetschaal en real-time teleoperatie. Evenzo, hebben verschillende initiatieven op het gebied van autonome voertuigen en mobiliteit, zoals CARMA en de Indy Autonomous Challenge, Zenoh geadopteerd voor Vehicle-to-Anything-communicatie en in een groeiend aantal gevallen als het enige protocol dat wordt gebruikt voor communicatie binnen en buiten het voertuig.

Door: Hans Steeman

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!