Hans Steeman - 23 december 2023

Inspeere helpt klanten een veilige back-up te maken

De Franse startup Inspeere heeft een bijzondere manier bedacht om scholen en MKB-bedrijven op een veilige, goedkope en zeer efficiënte manier hun back-up’s te laten realiseren. Voorlopig is Inspeere enkel op de Franse markt actief, maar channel partners kunnen nu helpen de sprong naar andere landen te maken. Dutch IT Channel sprak tijdens de IT Press Tour in Madrid met Inspeere CTO Olivier Dalle (foto). Hij was betrokken bij de ontwikkeling, toen hij voor de Université Côte d'Azur het concept realiseerde en sinds 2019 onder de naam Datis naar de markt brengt.

Inspeere helpt klanten een veilige back-up te maken image

De standaard aanpak voor de veilige opslag van data is een back-up volgens het 3-2-1 concept, dat wil zeggen drie kopieën van de gegevens op twee verschillende mediatypen met één kopie extern opgeslagen. Hierbij is dus altijd een kopie buiten het bedrijf opgeslagen. Inspeere lost dat op zonder een publieke cloud service of extern datacentrum. Door de geografische spreiding van de backup-servers is er al een bescherming tegen een aantal potentiële incidenten (zoals brand en fysieke diefstal) gerealiseerd. Inspeere gebruik dit idee in een peer-to-peer concept met gedecentraliseerde opslag. Het idee is dat data wordt gecomprimeerd, versleuteld, gesegmenteerd en dan verdeeld over meerdere servers opgeslagen. Hart van het concept wordt gevormd door ZFS, het open source file systeem dat alle functies bevat om Inspeere mogelijk te maken. Een bijkomen voordeel: omdat ZFS open source is, is een vendor lock-in niet aan de orde.

De externe kopie wordt door Split-It via het RAID-protocol over meerdere servers verdeeld. Dit zijn de servers die bij de klanten staan. Deze servers zijn x64-processoren en daarop draait Debian Linux met een ZFS-bestandssysteem. Alle peers hebben een dimensionering waarbij er extra opslagcapaciteit is die niet bestemd is voor eigen gebruik. Deze extra opslag wordt gebruikt voor de geo-redundante opslag van de data van andere deelnemers. Er is dus geen extern datacentrum nodig, maar de gebruikers creëren hun eigen peer-to-peer storage netwerk. Door elkaar opslagruimte aan te bieden is de geo-redundantie geborgd en zijn de bestanden, die gesplitst zijn voor ze naar de servers gaan, voor een hacker niet te gebruiken. De backup-file is immers in brokken verdeeld op meerdere locaties opgeslagen. Door de raid-configuratie mogen een aantal servers uitvallen zonder dat de backups onbruikbaar worden.

Door het ontbreken van een datacentrum hoort Inspeere tot de categorie green-IT by design met een gemiddelde reductie van de CO2-emissie met 20%, een energiebesparing met 32% en zo’n 40% besparing op de resources.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!