Wouter Hoeffnagel - 22 december 2023

Europol: Betaalgegevens gestolen bij 443 handelaren

443 online handelaren zijn in de afgelopen twee maanden door Europol en partners gewaarschuwd dat creditcard- of betaalkaartgegevens van klanten zijn gestolen. De handelaren zijn actief in zeventien landen.

Europol: Betaalgegevens gestolen bij 443 handelaren image

De waarschuwingen zijn het gevolg van een actie van Europol samen met partners als Group-IB en Sansec die twee maanden duurde. Ook het Europese Agentschap voor Cybersecurity (ENISA) en zeventien landen waren betrokken, waaronder Nederland. De actie stond onder leiding van Griekenland.

Digitale skimming

De actie was specifiek gericht op digitale skimming, waarbij creditcard- of betaalkaartgegevens worden gestolen van klanten van online winkels. Aanvallers onderscheppen hierbij data gedurende het uitcheckproces bij webwinkels, zonder dat klanten of webwinkels hiervan iets merken. In veel gevallen blijft de diefstal dan ok onopgemerkt.

De Europol-actie is onderdeel van het bredere EMPACT-programma van EU, dat staat voor 'European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats'. Dit programma is gericht op het bestrijden van cybercrimineel en biedt een geïntegreerde aanpak die de digitale veiligheid in de EU moet versterken. Vorige maand werd als onderdeel van EMPACT als een Oekraïense ransomwarebende opgerold.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!