Wouter Hoeffnagel - 28 december 2023

Richtlijnen voor AI-gebruik in projectmanagement ontbreken vaak

De meerderheid van de werknemers van bedrijven die AI omarmen in projectmanagement, stellen meer training nodig te hebben. Ook ontbreken in veel gevallen richtlijnen.

Richtlijnen voor AI-gebruik in projectmanagement ontbreken vaak image

Dit blijkt uit onderzoek van Capterra Nederland naar de uitdagingen voor bedrijven bij het gebruik van AI in projectmanagement. Voor welke zaken gebruiken ze al AI in projectmanagement? Over welke punten zijn er (nog) zorgen? Op basis van de antwoorden van 605 werknemers blijkt dat er bij een grote groep bedrijven - zowel bij geïnteresseerde als niet geïnteresseerde - nog zorgen zijn over privacy, veiligheid en ethiek bij het gebruik van AI in projectmanagement.

Eén op de vier respondenten (25%) heeft al AI in projectmanagement-processen geïmplementeerd. Bovendien zegt een grote groep dat hun bedrijf bezig is met de implementatie (19%) of er interesse heeft (23%). De groep die al AI gebruikt zegt dat ze het in de meeste gevallen voor budgetmanagement (37%) gebruiken. Daarnaast worden risicobeheer voor projecten (36%) en kwaliteitsmanagement (35%) vaak genoemd.

Zorgen over ethiek, privacy en veiligheid

De groep respondenten die zegt dat hun bedrijf geen plannen heeft om het te implementeren (15%) noemt als belangrijkste reden (26%) de bezorgdheid over ethische kwesties, privacy van de gebruikers en veiligheid.

Deze zorg wordt ook gedeeld door de ondervraagden die aangeven dat ze wel geïnteresseerd zijn in het implementeren van AI, maar het nog niet hebben gedaan. Zo zegt 24% van deze groep dat er zorgen over zijn. Toch is dit niet de meest genoemde reden. Zo worden het ontbreken van een duidelijke strategie voor AI binnen het bedrijf (26%) en een gebrek aan vaardigheden in het projectteam om AI te implementeren (26%) vaker genoemd.

“De zorgen over de veiligheid van persoonlijke data en privacybescherming worden in het algemeen breed gedeeld,” aldus Niels Juist, Senior Content Analist bij Capterra. “Zo werkt het Europees Parlement op dit moment aan AI-wetgeving. AI-systemen werken namelijk met enorme hoeveelheden data, waaronder persoonlijke gegevens. Als die niet goed beschermd worden, kunnen ze in verkeerde handen vallen en worden misbruikt, bijvoorbeeld voor identiteitsdiefstal of cyberpesten.”

Richtlijnen ontbreken vaak

Om de privacy en dataveiligheid van gebruikers te garanderen is het belangrijk dat bedrijven beleid en duidelijke richtlijnen hebben voor het gebruik van AI. Aan de groep respondenten die al AI in projectmanagement gebruikt, is gevraagd of ze deze al hebben. Twee op de drie van deze respondenten (68%) zeggen dat hun werkgever al beleid en richtlijnen voor het gebruik heeft opgesteld. Een kwart (25%) zegt dat deze nog niet zijn ingevoerd maar wel gepland staan om ingevoerd te worden. Slechts 4% denkt dat ze niet nodig zijn.

Aan de groep gebruikers is gevraagd of ze vinden dat ze voldoende training krijgen of hebben gehad. Volgens 37% hebben ze voldoende training gekregen om met een AI-gestuurd programma te werken in projectmanagement. Echter zegt de grootste groep (46%) dat ze nog meer training nodig hebben. Daarbij geeft 14% aan nog geen training te hebben ontvangen, maar deze wel nodig heeft. Slechts 3% zegt geen training nodig te hebben.

“Het goed gebruiken van AI-technologie gaat niet vanzelf,” zegt Niels Juist. ”Er is vaak een bepaalde mate van expertise vereist om het meeste uit de technologie te kunnen halen. Denk daarbij aan algemene vaardigheden als creatief oplossingsvermogen, maar ook aan de juiste technische vaardigheden om de AI-tools in te zetten voor je dagelijkse werk.”

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd in september 2023 onder 605 werknemers bij bedrijven in Nederland met minimaal twee werknemers. De respondenten moesten aan de volgende criteria voldoen:

  • Woonachtig in Nederland zijn;
  • Tussen de 18 en 65 jaar oud zijn;
  • Een fulltime of parttime dienstverband hebben;
  • Het bedrijf waarvoor ze werken maakt gebruik van projectmanagement software;
  • Ze maken zelf gebruik van een computer in hun werk;
  • Betrokken zijn bij projectmanagement-processen binnen het bedrijf.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!