Wouter Hoeffnagel - 12 januari 2024

Wereldwijde pc-markt noteert lichte groei in vierde kwartaal

63,3 miljoen pc's zijn in het vierde kwartaal van 2023 wereldwijd verscheept. Dit is een stijging van 0,3% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal met groei na acht opeenvolgende kwartalen van krimp.

Wereldwijde pc-markt noteert lichte groei in vierde kwartaal image

Dit meldt marktonderzoeker Gartner. Over het hele jaar zijn de cijfers minder positief. De pc-leveringen komen in 2023 uit op in totaal 241,8 miljoen stuks, een daling van 14,8% ten opzichte van 2022. Het is de eerste keer dat het verzendvolume onder de 250 miljoen is gedaald sinds 2006, toen er 230 miljoen stuks werden verzonden.

'Dieptepunt bereikt'

“De pc-markt heeft na aanzienlijke aanpassingen het dieptepunt van zijn daling bereikt”, zegt Mikako Kitagawa, Director Analyst bij Gartner. “De voorraad werd genormaliseerd in het vierde kwartaal van 2023, een probleem dat de sector al twee jaar teisterde. Deze subtiele groei duidt erop dat vraag en aanbod eindelijk in evenwicht zijn. Deze situatie zal echter waarschijnlijk veranderen als gevolg van de verwachte stijging van de prijs van componenten in 2024, evenals van geopolitieke en economische onzekerheden.

“Gedurende deze uitdagingen behielden alle zes grootste leveranciers hun positie zonder noemenswaardige aandelenwinsten of -verliezen”, aldus Kitagawa. “Met dit in gedachten voorspelt Gartner dat de pc-markt in 2024 terugkeert naar jaarlijkse groei.”

Top zes spelers is onveranderd

Er waren geen veranderingen in de top zes van leveranciersranglijsten in het vierde kwartaal van 2023. Partijen lieten echter gemengde resultaten zien. Lenovo, HP, Apple en Acer realiseren jaar-op-jaar groei, terwijl Dell en ASUS juist krimp noteren (zie tabel 1)

Lenovo realiseert de eerste jaar-op-jaar groei in wereldwijde pc-verzendingen sinds het derde kwartaal van 2021, met een groei van 3,2%. EMEA en Noord- en Zuid-Amerika kenden een groei met dubbele cijfers. Met deze positieve cijfers kon het bedrijf de zwakke vraag in Azië-Pacific en Japan compenseren. De economische tegenwind in China had een impact op de pc-vraag in het algemeen, maar had ook een sterke impact op Lenovo dat het land als grootste markt heeft. De laptopgroei in EMEA en Latijns-Amerika was robuust en overtrof ruimschoots het regionale gemiddelde.

Andere leveranciers noteren gemengde resultaten. HP noteert het tweede achtereenvolgende kwartaal van groei op jaarbasis en een opeenvolgende groei van het aantal wereldwijde pc-leveringen. Dell noteerde voor het zevende achtereenvolgende kwartaal een daling van het aantal leveringen op jaarbasis.

Herstel in EMEA

EMEA en Noord-Amerika noteerden jaar-op-jaar groei en voerden de wereldwijde groei aan. De regio Azië-Pacific toont in het vierde kwartaal van 2023 nog altijd krimp, onder meer dankzij tegenvallende resultaten in China. De pc-markt in EMEA toont met 8,7% de hoogste groei. Het gaat om de eerste groei op jaarbasis sinds het vierde kwartaal van 2021.

“De EMEA-markt weerspiegelt de totale markt, waarbij de voorraadniveaus eindelijk onder controle zijn”, aldus Kitagawa. “Dit zou echter kunnen veranderen als de vraag zwak wordt, en het kanaal huiverig zou zijn om nieuwe aandelen toe te voegen, vooral omdat hogere rentetarieven betekenen dat het aanhouden van voorraden nu veel meer kost voor het kanaal.”

De Amerikaanse pc-markt noteert zijn eerste groei op jaarbasis sinds het tweede kwartaal van 2021, met een stijging van 1,8% in het vierde kwartaal van 2023. Een daling van het aantal desktops compenseerde de groei van laptops.

“De pc-groei in de VS weerspiegelt het consumentenvertrouwen, dat zich gedurende het kwartaal stabiliseerde”, aldus Kitagawa. “De solide Amerikaanse economie hielp de uitgaven van kleine en middelgrote bedrijven terwijl het segment gestaag groeide. Grote bedrijven waren nog altijd voorzichtig met hun uitgaven en stelden pc-vernieuwingen uit tot 2024.”

HP behoudt de eerste plaats op de Amerikaanse pc-markt op basis van leveringen met een marktaandeel van 27,7%. Dell volgt met 24,2% van het Amerikaanse pc-marktaandeel (zie Tabel 2).

De markt in Azië-Pacific is met 8% gekrompen, wat het zevende opeenvolgende kwartalen van krimp is. De vraag naar laptops en desktops in de regio is gedaald, waarbij desktops zwaarder getroffen zijn dan laptops. De aanzienlijke krimp in Groot-China had een impact op de totale markt van Azië-Pacific, met een krimp met dubbele cijfers vergeleken met een jaar geleden.

Pc-markt ingestort na COVID-boom

2023 is het slechtste jaar in de pc-geschiedenis, met een daling van 14,8% in 2023. Dit is het tweede jaar op rij met een daling met dubbele cijfers. De wereldwijde pc-verzendingen bedroegen in 2023 in totaal 241,8 miljoen stuks, vergeleken met 284 miljoen stuks in 2022 (zie Tabel 3).

“De pc-markt heeft de afgelopen twee jaar een aanzienlijke aanpassingsperiode ondergaan na een buitengewone groeiperiode tussen 2020 en 2021”, aldus Kitagawa.

Deze resultaten zijn voorlopig. Gartner deelt de definitieve statistieken binnenkort met klanten via zijn PC Quarterly Statistics Worldwide by Region-programma. Dit programma biedt een uitgebreid en actueel beeld van de wereldwijde pc-markt, waardoor productplanning-, distributie-, marketing- en verkooporganisaties op de hoogte kunnen blijven van belangrijke kwesties en hun toekomstige implicaties over de hele wereld.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!