Wouter Hoeffnagel - 11 januari 2024

Datahandelaren verkopen locatiegegevens van Nederlandse mobiele telefoons

De locatiegegevens van mobiele telefoons van Nederlanders zijn online te koop. Met behulp van de gegevens kunnen de activiteiten van veel Nederlanders tot in details worden gevolgd.

Datahandelaren verkopen locatiegegevens van Nederlandse mobiele telefoons image

Dit meldt BNR op basis van eigen onderzoek. Het kreeg via datahandelaren ruim 80 GB aan locatiegegevens in handen. Het gaat onder meer om gegevens met functies waarin veiligheid van groot belang is. Zo kon BNR onder meer een hoge officier van de landmacht volgen, en onder meer zien dat bezoeken aan het hoofdkwartier van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zijn afgelegd. De militair bevestigt tegenover BNR de authenticiteit van de gegevens.

Welke telefoons bezoeken bepaalde locaties?

Ook blijkt uit de dataset dat tot 1.200 telefoons het kantoor van de Nationale Politie, Landelijk Parket en Europol in Zoetermeer bezochten. Denk echter ook aan telefoons die bezoeken aflegden aan Huis ten Bosch, het woonpaleis van de Koning.

De korpsleiding van de Nationale Politie is bekend met het probleem. Het meldt aan BNR 'intern te kijken welke maatregelen passend zijn om dit tegen te gaan'.

Te koop via online marktplaats

BNR kocht de gegevens via een online marktplaats gevestigd in Berlijn: Datarade.ai. Via het platform bieden honderdenbedrijven persoonsgegevens aan. Het gaat daarbij niet alleen om locatiegegevens, maar bijvoorbeeld ook om medische gegevens en kredietscores.

De mate van inzicht die partijen geven varieert vaak per abonnementsmodel. Wie meer betaald, krijgt bijvoorbeeld vaker nieuwe data aangeleverd. Vanaf ongeveer 2.000 dollar per maand is het mogelijk inzicht te krijgen in locatiegegevens van mobiele telefoons in Nederland. Meer informatie is hier beschikbaar.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!