Witold Kepinski - 19 januari 2024

Dilemma VMware partners: blijven of zoeken naar alternatieven?

VMware-partners kunnen niet veel doen aan de beslissingen van Broadcom om meer direct te verkopen. Ze hebben op dit moment geen macht, zegt Jay McBain, hoofdanalist bij Canalys. Het is dus afwachten. Wel zijn er alternatieven om over te stappen naar andere leveranciers die een vangnet bieden zoals Nutanix, Microsoft, Scale Computing en ComputerVault.

Dilemma VMware partners: blijven of zoeken naar alternatieven? image

Canalys analist Jay McBain meldt op LinkedIn: 'Om nu een vlieg aan de muur te zijn in de strategiekamer van Broadcom. Ze verwerven een zeer product-sticky en partnervriendelijk bedrijf (VMware ) met verstoring van de concurrentie (bijv. Citrix, Red Hat) en positieve groeivooruitzichten voor het komende decennium, en dan: 

1. Neem de top 2000 klanten rechtstreeks over - repatriëring van de partner marges en partnergerelateerde VAA (Verkoop-, algemene en administratieve) kosten tot het eindresultaat. 

2. Concludeer dat partners van minder dan $ 500.000 niet winstgevend zijn en schrap ze. 

3. Voer een zware personeelsinkrimping door en voer een nauwgezet onkostenbeheer in. Dit is wat ze volgens mij denken... 

Na 18 maanden zullen ze een vlakke tot kleine omzetdaling laten zien, die ze kunnen toeschrijven aan het overnamerisico. De winstmarges zullen effectief verdubbelen en de EBITDA van 57% van Broadcom in totaal gaan weerspiegelen. Investeerders zullen hen belonen met een waardering van 15x op de VMware-inkomsten (vergelijkbaar met het veelvoud van Broadcom). Het senior management zal worden geprezen als zakelijke genieën op de covers van tijdschriften, omdat ze de omzet voor 5x ($69 miljard) hebben opgekocht en materiële rijkdom voor de aandeelhouders hebben gecreëerd. 

Wanneer het boek echter over tien jaar wordt geschreven, zal de conclusie een kortetermijndenken zijn en een financiële hack op het kapitalisme (de rijken worden rijker), resulterend in de decimering van een legendarisch technologiemerk. De vertrouwenscirkel (partners) rondom elke koper is al negatief geworden. 

Ga de meest waardevolle bedrijven ter wereld sorteren en één ding springt eruit: het zijn allemaal platformbedrijven (partnervriendelijke en ecosysteemorkestrators). Broadcom denkt dat ze slimmer zijn dan Microsoft, Apple, Google, Amazon en anderen, of ze willen snel rijk worden. 

Bekijk vandaag nog een geweldig artikel van ons zusterbedrijf Channel Futures : https://lnkd.in/gjyKU7ea En kijk dan eens wat partners over de hele wereld deze week denken: 70% is actief op zoek naar alternatieven, terwijl 50% van hen dat dringend wil Broadcom dumpen. Ongeëvenaard.'

Lees ook: Analist: 'Nutanix gaat profiteren van onrust rond VMware'.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!