Johan van Leeuwen - 23 januari 2024

Datto beschermt SaaS-gebruikers

Steeds meer organisaties maken gebruik van SaaS-applicaties zoals Microsoft 365 en Google Workspace. Maar met de data die je daarin opslaat, loop je dezelfde risico’s als met lokale data. Je bent daarnaast zelf verantwoordelijk voor de back-up en de bescherming. Daarvoor waarschuwt Hans ten Hove, de Area Vice President Continental Europe van security-specialist Datto. Dat bedrijf heeft daarvoor twee belangrijke oplossingen in huis, SaaS Defense en SaaS Protection, speciaal ontwikkeld voor MSP’s.

Datto beschermt SaaS-gebruikers image

“De snelle adoptie van Microsoft 365 zet zich door en ook Google Workspace wint aan populariteit”, merkt Ten Hove. “Dat is niet gek, want dat soort applicaties zijn bijzonder bruikbaar in de mobiele wereld van vandaag. Veel organisaties gaan ervan uit dat het overstappen op zo’n cloud-gebaseerde manier van samenwerken betekent dat e-mailbeveiliging en back-ups niet meer nodig zijn. Maar dat is een gevaarlijke misvatting. Data in een SaaS-applicatie zijn net zo kwetsbaar voor ransomware-aanvallen als lokale data.”



Wasstraat


Daarvoor heeft Datto twee waardevolle oplossingen in het portfolio: SaaS Defense en SaaS Protection. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor MSP’s. Datto SaaS Defense is een geavanceerde threat protection- en spam filtering- oplossing. Het geeft MSP’s een middel om proactief malware, phishing en business email compromise (BEC)-aanvallen te detecteren en te voorkomen. Het gaat daarbij met name om aanvallen die gericht zijn op Microsoft Exchange, OneDrive, SharePoint en Teams. Bij de ontwikkeling profiteerde Datto van de eerdere overname van BitDam, een pionier op het gebied van threat detection.



“Je moet SaaS Defense zien als een soort wasstraat, waarbij je je mailbox aan de voorkant laat schoonmaken door een MSP”, legt Ten Hove uit. “Want vergis je niet: e-mail blijft nog altijd de nummer één aanvalsvector. Deze oplossing controleert verdachte mails of verdachte bestanden. Dat gebeurt in een speciaal daarvoor ingerichte omgeving en het gaat dan echt om grote aantallen mails. De oplossing zorgt er op een proactieve manier voor dat alles schoon blijft. Denk daarbij ook aan een LinkedIn-uitnodiging van iemand met vijf volgers en meer verdachte eigenschappen. Ook dat herkent Datto SaaS Defense. Die bescherming gaat veel verder dan wat partijen als Microsoft standaard aanbieden.”



Automatische back-ups


Datto SaaS Protection is een tool voor back-up die waardevolle data binnen platformen als Microsoft 365, Exchange, OneDrive, SharePoint en Teams, maar ook Google Workspace beschermt. Drie keer per dag voert de oplossing automatische back-ups uit. Dat kunnen ook extra back-ups zijn, als dat nodig is. Verloren gegane gegevens kunnen snel worden hersteld, terwijl de bestands- en mapstructuur in Microsoft 365 en Google Workspace behouden blijft. 



“Met SaaS Protection zorg je dus voor bescherming vooraf én achteraf”, zegt Ten Hove. “Het zorgt ervoor dat je als MSP de Microsoft 365- en Google Workspace-gegevens van je klanten snel en efficiënt kunt beschermen en je alle gegevens van klanten eenvoudig kunt beheren. Je repliceert data vanuit Microsoft 365 of Google Workspace naar de Datto-cloud. Op het moment van een calamiteit heb je dan een externe cloud waar al je data in staat. Ook als iemand moedwillig data verwijdert, waarbij je ook moet denken aan bijvoorbeeld een collega die de organisatie verlaat, heb je nog steeds toegang tot die data, die ook nog eens door ons is opgeschoond. Onze oplossing is onderdeel van het platform IT Complete, wat een groot voordeel is. Daardoor is er een naadloze integratie met onder meer onze oplossing Autotask, een platform voor Professional Services Automation.”



De combinatie van SaaS Protection en SaaS Defense is natuurlijk het meest effectief. Dan bescherm je zowel voor- als achteraf. Daarvoor is er Datto SaaS Protection +. “Het is snel, betrouwbaar en op schaal te beheren”, legt Ten Hove uit. “Gestroomlijnde onboarding zorgt ervoor dat je klanten snel kunt beveiligen en eenvoudig kunt beheren vanuit één scherm. Op dat scherm zie je alles wat je wilt weten, zoals de in quarantaine geplaatste phishing-pogingen en de gedane back-ups.”



MSP only


Datto focust zich met de twee oplossingen heel nadrukkelijk op MSP’s. Ten Hove: “Deze diensten zijn ‘MSP only’: we hebben ze exclusief voor MSP’s ontwikkeld. Daarin zijn we uniek. Dit biedt MSP’s echt de mogelijkheid om een stap verder te gaan dan wat ze gewend waren, doordat ze niet alleen aan de achterkant, maar ook aan de voorkant met hun klanten over security kunnen praten.”



Voor IT-beslissers heeft Ten Hove tot slot nog een gouden tip. “Het is belangrijk dat ze goed nadenken over het hebben van een strategie voor het beschermen en de backup van hun Microsoft 365- en Google Workspace-data. Het feit dat het in de cloud staat bij een grote en gerenommeerde partij, wil niet zeggen dat de data goed geback-upt en veilig is. Daar moet je zelf voor zorgen. Dat staat ook in de voorwaarden van dat soort aanbieders. Zij zijn verantwoordelijk voor het in de lucht houden van de infrastructuur, jij bent verantwoordelijk voor de back-up en de security van je bestanden. Net zoals je dat ook op je eigen computer bent.”

Benieuwd naar meer informatie over Datto SaaS Protection? Bekijk dan onze webinar over het belang van cloud back-ups zullen bespreken, SaaS Back-Up en SaaS Protection. Wil je als MSP tips voor het verkopen van SaaS Back-Up? Download dan ons e-book!

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!