Witold Kepinski - 23 januari 2024

Netvlies wint Europese aanbesteding Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

– Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) is verantwoordelijk voor crisisbeheersing, rampenbestrijding, brandweerzorg en geneeskundige hulpverlening in tien gemeenten. VRZHZ wil kunnen rekenen op een altijd beschikbare en goed werkende website mét een soepele interface voor risico- en crisiscommunicatie. Voor het ontwikkelen van een nieuwe website en crisiscommunicatie-interface was de organisatie op zoek naar een betrouwbare partner en schreef een Europese aanbesteding uit. Afgelopen december hebben Netvlies (part of 4NG) en VRZHZ de nieuwe website en crisiscommunicatie-interface gelanceerd.

Netvlies wint Europese aanbesteding Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid image


Netvlies en de Veiligheidsregio hebben hun krachten gebundeld om de digitale infrastructuur te versterken en de communicatie tijdens crisissituaties te optimaliseren. Het project bestond uit drie onderdelen die werden ontwikkeld met de nieuwste technieken. Allereerst ontwikkelde Netvlies de corporate website, zhzveilig.nl, waarmee VRZHZ inwoners en bedrijven voorziet van communicatie over de belangrijkste risico's uit het regionaal risicoprofiel. De website is ontwikkeld in het open-source Content Management Systeem (CMS) Drupal. Drupal is op dit moment het meest vooruitstrevende open-source CMS. De afgelopen jaren heeft Netvlies in de praktijk ervaren dat Drupal een krachtig, flexibel, veilig en veelzijdig CMS is. Verschillende Drupal-projecten van Netvlies werden onlangs bekroond met een Splash Award, waaronder het inspiratieplatform Vanafhier.nl van ASN Bank, Nationaal Opera & Ballet en twee gouden Dutch Interactive Awards met WOLF rijbewijsshop.

Altijd bereikbaar
Het tweede onderdeel van het project bestond uit het crisiscommunicatie-interface, waar via een liveblog incidenten en crisissen worden gecommuniceerd. Dit gedeelte van de website moet altijd bereikbaar zijn. Ook bij enorme pieken in bezoekersaantallen tijdens een crisis of incident en na het versturen van een NL-Alert. De gekozen technische oplossing kan deze pieken aan. Het liveblog wordt gevoed vanuit een apart systeem, de publicatie-interface, dit is het derde onderdeel van de opdracht dat door Netvlies werd ontwikkeld. Woordvoerders en incidentenvoorlichters kunnen op elke locatie binnen deze interface snel en eenvoudig crisiscommunicatie verzorgen. Zij kunnen incidenten aanmaken en doorplaatsen naar verschillende kanalen, waaronder de liveblog, social media en digitale informatieborden in de openbare ruimte.

Buitengewoon trots
"We zijn buitengewoon trots dat wij de Europese aanbesteding van VRZHZ hebben gewonnen", vertelt Ronald Folkertsma van Netvlies. “We geloven dat de combinatie van onze digitale expertise en de belangrijke taken van de Veiligheidsregio tot een krachtig partnership leidt. Vanuit onze expertise in enerzijds het bouwen van complexe digitale platformen voor grote (semioverheid)organisaties en anderzijds hosting en technisch beheer voor diverse banken, waarbij security en performance van essentieel belang zijn, heeft ons team een innovatieve technische oplossing bedacht. Een oplossing die ervoor zorgt dat zowel de nieuwe website als de crisiscommunicatie-interface 24/7 bereikbaar zijn, zelfs met enorme pieken in bezoekersaantallen. Dat Netvlies ook hier weer scoort op de hoogste kwaliteit is een bevestiging van onze hoogwaardige dienstverlening en geschiktheid voor deze belangrijke opdracht.”

“Medio 2023 zijn we voortvarend gestart met een hele fijne samenwerking. Na de succesvolle oplevering van het nieuwe risico- en crisiscommunicatie platform eind november 2023 gaan we de komende 8 jaren werken aan het verder optimaliseren van de digitale infrastructuur. VRZHZ en Netvlies zijn erg trots op het resultaat!” - Daisy Tabbernee, Hoofd Communicatie bij Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!