Johan van Leeuwen - 23 januari 2024

Cradlepoint adviseert partners: “Denk na over cellular en 5G”

Bij draadloze netwerken zijn er meer smaken dan alleen wifi. Public en private cellular netwerken winnen terrein, zo merkt Eric Buijs van Cradlepoint. Verschillende technologieën komen samen en thema’s als security spelen een steeds belangrijkere rol. Dat vraagt meer van partners, maar biedt ook kansen voor een ander type partner.

Cradlepoint adviseert partners: “Denk na over cellular en 5G” image

Cradlepoint, onderdeel van Ericsson, levert cloudgebaseerde oplossingen voor connectiviteit. Eric Buijs is verantwoordelijk voor het kanaal in Noord-Europa. Hij ziet een aantal ontwikkelingen. “Vroeger lagen er overal kabels op de bureaus. Daar is wifi voor in de plaats gekomen als draadloze oplossing. Nu zien we de opkomst van Wireless WAN (WWAN). Steeds meer mensen vragen zich af waarom je, met de technologieën en de bijbehorende snelheden die tegenwoordig mogelijk zijn, nog zou bekabelen. Ja, de Benelux is van oorsprong heel goed bekabeld. Maar er zijn ook nog veel plekken waar het enorm duur of complex is om kabels aan te leggen, zoals in havens of locaties langs de snelweg. Met draadloos ben je op de lange termijn ook nog eens heel flexibel.”

Bij WWAN wordt gebruik gemaakt van cellulaire netwerktechnologie. Buijs: “Public cellular netwerken waren er al langer, maar we zien nu steeds meer private cellular netwerken op basis van 4G LTE- of 5G-technologie. Nederland is één van de laatste landen waar de veiling nog plaats moet vinden, maar er zijn al volop licentieaanvragen ingediend. Het is niet zo dat wifi helemaal gaat verdwijnen, of dat iedereen voor een private in plaats van een public cellular netwerk kiest. Het wordt een combinatie van alle drie.”

Mooie aanvulling

Voor partners is dat volgens hem interessant. “Ze doen er goed aan om zich te verdiepen in de ontwikkelingen. Het biedt namelijk veel kansen. Wifi wordt in sommige gevallen ‘overstretched’: het wordt gebruikt op een manier waar het niet voor is ontwikkeld, puur omdat er geen andere optie was. In dat soort gevallen zul je nu vaak zien dat een private cellular netwerk een goed alternatief is. De ene partner heeft daar al meer kennis van dan de ander. Je hebt specialisten uit de telecomhoek, die al veel van cellular weten. Daar vallen ook carriers onder. Aan de andere kant heb je IT-partijen die veel met wifi bezig zijn, maar daarbij tegen grenzen aanlopen. Zij zien een behoefte aan private cellular ontstaan. Het is voor hen een mooie aanvulling of zelfs een noodzaak om daar iets mee te doen. Dat kunnen ze zelf doen, of met behulp van andere partners uit het ecosysteem.”

Cradlepoint speelt er zelf ook op in dat de verschillende technologieën steeds meer samenkomen. “Ons portfolio op het gebied van private cellular ontwikkelt zich heel snel. Dat combineren we met Wireless WAN. We kunnen daar totaaloplossingen in bieden. Nu we onderdeel zijn van Ericsson (sinds 2020, red.) hebben we veel extra kennis van private cellular. We leggen trouwens ook verbindingen met andere leveranciers van private cellular netwerken dan Ericsson. We geloven in open technologieën en open standaarden.”

Cybersecurity integreren

Bij de ontwikkelingen die hij ziet, kun je niet om het begrip security heen. “Als het om draadloos aansluiten gaat, praat je niet alleen maar over IT, maar ook over OT. Die twee kampen werken niet altijd goed samen en dat kan een risico zijn. Wij willen cybersecurity steeds meer gaan integreren in onze oplossingen. Daarom ook de overname van securityspecialist Ericom, vorig jaar. We kunnen nu het SSE-deel van SASE bieden. Het is heel belangrijk dat je aanvalsoppervlak zo klein mogelijk blijft, ook als je jouw draadloze netwerk vergroot en je op steeds meer punten aan de rand van het netwerk data creëert.”

Ook op securityvlak ziet hij grote verschillen tussen partners. “De één is er al echt volledig in gespecialiseerd en anderen nemen het mee als een onderdeel van hun totaaloplossing en vertrouwen daarbij voor een groot deel op de vendoren. Het gaat allemaal erg snel op dat gebied. De next generation firewall is alweer achterhaald. De Hybrid Mesh Firewall is de nieuwe standaard. Dat is allemaal verwerkt in de totaaloplossingen die we bouwen, waarmee partners binnen hun eigen businessmodel hun relevantie voor de toekomst kunnen vergroten.”

Trots op cases

“Het netwerk wordt steeds belangrijker”, vindt Buijs. “Met de hybride datamodellen van tegenwoordig is niet alle informatie meer beschikbaar op één locatie. In sectoren als de retail en zeker ook in de zorg, is die data wel van enorm belang. Goede verbindingen kunnen dan van levensbelang zijn.”

Retail en zorg zijn dan ook belangrijke doelgroepen van Cradlepoint. “Maar dat geldt ook voor grote logistieke magazijnen en havens, waar private cellular een belangrijke rol speelt. Daarnaast worden we ook veel gebruikt aan de randen van een netwerk.” Een voorbeeld daarvan valt binnenkort misschien in de prijzen. “Samen met Volker-Wessels Telecom zijn we genomineerd als Networking Innovator of the Year bij de komende Dutch IT Channel Awards. Het gaat daarbij om een zero-trust en zero-touch oplossing voor bouwplaatsen of andere tijdelijke locaties die betrouwbare, stabiele breedbandconnectiviteit nodig hebben.”

Het is niet de enige case waar Buijs trots op is en die mooi illustreert wat Cradlepoint kan. “We hebben onbemande vaartuigen met de naam Roboat voorzien van robuuste en betrouwbare connectiviteit. Daarnaast hebben we, samen met KPN IoT, een mooie IoT-case met printerfabrikant VideoJet. Bedrijven kunnen hun printers op afstand beheren en daarmee de uptime van hun fabricagestraten verhogen. En bij zorginstelling Viattence hebben we bijgedragen aan een veel betere connectiviteit tussen de verschillende locaties.”

Ondersteunen

“Ik raad partners echt aan om bij het bepalen van hun strategie voor de komende jaren, goed te kijken naar wat cellular en de 5G-ontwikkelingen voor ze kunnen betekenen”, adviseert hij. “Wij ondersteunen daar graag bij, onder andere met een gratis online trainingsportal.”

Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf is nu een paar jaar actief in Europa. Buijs is erg tevreden. “We groeien flink, in alle opzichten. Ook in Nederland hebben we het team de laatste tijd uit kunnen breiden. Het aantal cases neemt ook toe, in verschillende sectoren. Zeker omdat private cellular aan de vooravond van een doorbraak staat, ziet de toekomst er mooi uit. De markt gaat alleen nog maar verder groeien. Er komen businesscases bij die je nu nog helemaal niet kunt bedenken. De mogelijkheden zijn enorm. Dat is het interessante van dit soort nieuwe technologie.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!