Witold Kepinski - 26 januari 2024

FTC onderzoekt investeringen en partnerschappen rond Generative AI

Het Amerikaanse FTC (Federal Trade Commission) lanceert een onderzoek naar investeringen en partnerschappen voor generatieve AI. Hierbij worden Alphabet (Google), Amazon, Anthropic PBC, Microsoft en OpenAI onder de loep genomen.

FTC onderzoekt investeringen en partnerschappen rond Generative AI image

Het FTC meldt: 'De Federal Trade Commission heeft aangekondigd dat zij opdracht heeft gegeven aan vijf bedrijven om hen te verplichten informatie te verstrekken over recente investeringen en partnerschappen waarbij generatieve AI-bedrijven en grote cloudserviceproviders betrokken zijn.

Het 6(b)-onderzoek van het bureau zal zakelijke partnerschappen en investeringen met AI-aanbieders onder de loep nemen om een ​​beter intern begrip van deze relaties en hun impact op het concurrentielandschap op te bouwen. De verplichte bestellingen werden verzonden naar Alphabet, Inc., Amazon.com, Inc., Anthropic PBC, Microsoft Corp. en OpenAI, Inc.

“De geschiedenis laat zien dat nieuwe technologieën nieuwe markten en gezonde concurrentie kunnen creëren. Terwijl bedrijven racen om AI te ontwikkelen en er geld mee te verdienen, moeten we oppassen voor tactieken die deze kans uitsluiten”, aldus FTC-voorzitter Lina M. Khan. “Ons onderzoek zal licht werpen op de vraag of investeringen en partnerschappen van dominante bedrijven het risico lopen de innovatie te verstoren en de eerlijke concurrentie te ondermijnen.”

De FTC heeft zijn bevelen uitgevaardigd op grond van artikel 6(b) van de FTC-wet, die de Commissie machtigt om onderzoeken uit te voeren die handhavers in staat stellen een beter inzicht te krijgen in markttrends en zakelijke praktijken. De bevindingen die uit dergelijke bevelen voortvloeien, kunnen toekomstige acties van de Commissie helpen informeren.

Bedrijven passen een reeks strategieën toe bij de ontwikkeling en het gebruik van AI, waaronder het nastreven van partnerschappen en directe investeringen met AI-ontwikkelaars om toegang te krijgen tot belangrijke technologieën en inputs die nodig zijn voor de ontwikkeling van AI. De vandaag uitgegeven orders zijn verzonden naar bedrijven die betrokken zijn bij drie afzonderlijke investeringen van meerdere miljarden dollars: Microsoft en OpenAI , Amazon en Anthropic , en Google en Anthropic . Het onderzoek van de FTC zal het agentschap helpen het inzicht van handhavers te vergroten in de investeringen en partnerschappen die zijn gevormd tussen generatieve AI-ontwikkelaars en cloudserviceproviders.

De FTC zoekt informatie die specifiek betrekking heeft op:

  • Informatie over een specifieke investering of partnerschap, inclusief overeenkomsten en de strategische grondgedachte van een investering/partnerschap.
  • De praktische implicaties van een specifiek partnerschap of investering, inclusief beslissingen rond nieuwe productreleases, governance- of toezichtrechten, en het onderwerp van regelmatige bijeenkomsten.
  • Analyse van de concurrentie-impact van de transactie, inclusief informatie met betrekking tot marktaandeel, concurrentie, concurrenten, markten, potentieel voor omzetgroei of uitbreiding naar product- of geografische markten.
  • Concurrentie om AI-inputs en -middelen, inclusief de concurrentiedynamiek met betrekking tot belangrijke producten en diensten die nodig zijn voor generatieve AI.
  • Informatie verstrekt aan een andere overheidsinstantie, inclusief buitenlandse overheidsinstanties, in verband met een onderzoek, verzoek om informatie of ander onderzoek met betrekking tot deze onderwerpen.

Vanaf de datum waarop zij het bevel hebben ontvangen, hebben de bedrijven 45 dagen de tijd om te reageren.'

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!