Redactie - 28 januari 2024

Rusland slaagt er ondanks sancties in om chips uit VS en EU te importeren

Rusland importeerde in 2023 voor meer dan 1,7 miljard dollar aan microchips, ondanks internationale sancties die bedoeld zijn om de toegang van het land tot geavanceerde technologie te beperken. De Russische oorlogsmachine gebruikt moderne chips van Intel, AMD, Infineon, Analog Devices, STMicroelectronics, NXP Semiconductors, een aantal Chinese fabrikanten en het Taiwanese Realtek Semiconductor.

Rusland slaagt er ondanks sancties in om chips uit VS en EU te importeren image

Dit meldt Bloomberg. Volgens gegevens van de Russische douane werd de meeste van deze chips, ter waarde van 1,2 miljard dollar, geproduceerd door Amerikaanse en Europese bedrijven. 

De douanedocumenten geven niet aan welke bedrijven de chips naar Rusland hebben geïmporteerd en wanneer ze zijn geproduceerd.

Een bron van Bloomberg zei in maart dat 'derde landen' die zich niet bij de sancties hebben aangesloten, zoals Turkije, Kazachstan en de VAE, als tussenpersonen optreden. Deze landen zouden de chips importeren uit de VS en Europa en vervolgens doorverkopen aan Rusland. 

Westerse Microchip-leveranciers, die getroffen zijn door de sancties tegen Rusland, hebben aangegeven dat ze volledig aan de vereisten voldoen. Ze stopten hun activiteiten in Rusland toen de oorlog uitbrak en hebben processen en beleid ingevoerd om de naleving te controleren. 

In het oorlogsgebied duiken tal van bewijzen op. Een printplaat die in Oekraïne is teruggevonden van een Russische Orlan 10-drone blijken microchips van Amerikaanse fabrikanten te bevatten.

Lees meer in het online artikel van Bloomberg (betaalmuur).

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!