Jeroen Bordewijk - 05 februari 2024

Dutch IT-channel Awards: wie wordt IoT / Edge Innovator of the Year 2023?

Een echte innovator met Internet of Things (IoT) en edge-computing mag daar best een award voor winnen. In dit specialistische vakgebied zien we vaak partijen die samen een (baanbrekend) project doen. Zo werd deze Dutch IT Channel Award in 2020 gewonnen door twee partijen: Dell Technologies en softwarebedrijf Nalta uit Almere. Ook dit jaar maken twee partnerships een kans: PQR & Battolyser Systems en Dell & Infinity IT. Ook Delmation Products, Lenovo en Schneider Electric zijn genomineerd.

Dutch IT-channel Awards: wie wordt IoT / Edge Innovator of the Year 2023? image

Wie volgt HPE op als IoT/Edge Innovator of the Year? Breng uw stem uit via www.dutchitawards.nl/stemmen.

De genomineerden in deze categorie zijn:

Dell Technologies en Infinity IT ontwikkelden samen het ecosysteem Open Data for Data Science (ODDS). Data is er in overvloed, maar hoe krijg je de juiste informatie op de juiste plek, vroegen de Amerikaanse computerfabrikant en het IT-consultancybedrijf uit Zoetermeer zich af. Het principe van ODDS is dat data en dataverwerking worden 'opengesteld'. Door bijvoorbeeld maritieme data te koppelen aan data van schepen, kunnen vissers sneller naar de juiste plek varen en rapporteren wat ze uit zee hebben gehaald. Dat scheelt CO2-uitstoot en maakt de industrie duurzamer. Iedere branche kan hier zijn voordeel mee doen. Zo kan ODDS de zorg betaalbaarder maken en financiële markten veiliger.

Delmation is bedenker van (deel)oplossingen die industriële processen efficiënter en duurzamer maken. De IoT-specialist uit Zoetermeer snapt als geen ander dat de vraag naar het verzamelen, ontsluiten en interpreteren van data en automatisering voortdurend toeneemt, en ondersteunt bedrijven daarom met dingen als predicitive maintenance en 'smart city'. Een typische Delmation-klant is Meulenbroek Machinebouw, dat onder andere perscontainers produceert waarmee (grote) organisaties als ziekenhuizen, supermarkten en restaurants afvalstromen schoner, efficiënter en veiliger maken. Met een speciale, door zusterbedrijf Alflex ontwikkelde sensor kunnen deze persen online worden gemonitord, zodat het optimale moment van lediging beter kan worden gekozen.

Lenovo weet: de weg naar 'edge-succes' kan complex en duur zijn. Daarom kwam de leverancier met oplossingen als Lenovo Open Cloud Automation (LOC-A), een edge-oplossing met een buitengewoon snelle 'return of investment'. LOC-A is een volledige edge-infrastructuur die binnen enkele uren operationeel kan zijn. De bouw, de implementatie en ook het beheer van een uitgebreid edge-netwerk is met LOC-A stukken makkelijker. Ook de nieuwe ThinkEdge SE10 maakt het 'edge-leven' eenvoudiger: een apparaat op instapniveau, heel geschikt om gegevens vast te leggen in de buitenste regionen van een bedrijf. Lenovo was één keer eerder genomineerd in deze categorie, in 2021. In 2020 won de fabrikant als Hardware Innovator of the Year.

Battolyser Systems ontwikkelde met hulp van PQR het eerste geïntegreerde batterij-elektrolyser systeem ter wereld: de Battolyser. Dit concept gaat een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd aan: een betaalbare energietransitie, waarbij voldoende energievoorziening altijd gewaarborgd is. Het IT-onderdeel van het project besteedde Battolyser Systems uit aan PQR, de ICT-dienstverlener uit Utrecht die, gebruikmakend van IoT- en edge-oplossingen, een belangrijke bijdrage leverde aan het technisch functioneren van de Battolyser. De samenwerking ontstond vanuit een initiële vraag naar relatief eenvoudige IT-diensten en is gaandeweg steeds verder uitgebreid. De Battolyser draait momenteel als demosysteem in de Eemshavencentrale van RWE in Groningen.

Schneider Electric kwam met een oplossing om kostbare downtime op edge-locaties te voorkomen, een probleem dat met de toename van het aantal IoT-toepassingen en edge-apparaten waar data wordt gegenereerd, steeds serieuzer wordt. De beschikbaarheid van essentiële IT-infrastructuren wordt op veel plekken gegarandeerd door een noodstroomvoorziening, zoals een UPS. Omdat de verspreide locaties van edge-apparaten het beheer van UPS'en lastig maakt, ontwikkelde de Franse multinational het serviceplan EcoCare for Single Phase, waarbij de apparaten 24/7 door experts van Schneider Electric proactief en op afstand worden genomineerd via het IoT-platform EcoStruxure. Schneider Electric was ook vorig jaar genomineerd voor deze award.

Breng uw stem uit via www.dutchitawards.nl/stemmen.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!