Wouter Hoeffnagel - 08 februari 2024

Gartner: Vraag naar AI-PC's en GenAI-smartphones neemt een vlucht

De wereldwijde leveringen van AI-pc's en generatieve AI (GenAI)-smartphones neemt dit jaar een vlucht. Naar verwachting zijn eind 2024 in totaal 295 miljoen eenheden geleverd, ten opzichte van 29 miljoen stuks in 2023.

Gartner: Vraag naar AI-PC's en GenAI-smartphones neemt een vlucht image

Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner. De marktonderzoeker definieert AI-pc's als pc's die zijn uitgerust met speciale AI-accelerators of cores, neurale processing unit (NPU's), accelerated processing units (APU's) of tensor processing units (TPU's) ontworpen om AI-taken op het apparaat te optimaliseren en te versnellen. Deze componenten zorgen voor verbeterde prestaties en efficiëntie bij het verwerken van AI- en GenAI-workloads, zonder afhankelijk te zijn van externe servers of cloudservices.

Smartphones ontwikkeld voor GenAI

GenAI-smartphones zijn ontworpen smartphones die zijn uitgerust met hardware- en softwaremogelijkheden die een nauwe integratie en efficiënte uitvoering van zowel GenAI-gestuurde functies als applicaties op de smartphone mogelijk maken. Deze smartphones zijn in staat lokaal een basis- of verfijnd AI-model uit te voeren dat onder meer content, strategieën en ontwerpen kan genereren. Denk daarbij aan Gemini Nano van Google, ERNIE van Baidu en GPT-4 van OpenAI.

“De snelle acceptatie van GenAI-mogelijkheden en AI-processors op apparaten zal uiteindelijk een standaardvereiste worden voor technologieleveranciers”, zegt Ranjit Atwal, Senior Director Analyst bij Gartner. “Deze alomtegenwoordigheid zet leveranciers voor uitdagingen om zich te onderscheiden van concurrenten, waardoor het moeilijker wordt om unieke verkoopargumenten te creëren en hogere inkomsten te genereren.”

Goed voor 22% van alle smartphones en pc's

Gartner schat dat er tegen eind 2024 240 miljoen GenAI-smartphones en 54,5 miljoen AI-pc’s zullen zijn verscheept (zie figuur 1). Dit zal in 2024 22% van de basis- en premium-smartphones en 22% van alle pc's vertegenwoordigen.

Figuur 1. Marktaandeel van AI-pc's en GenAI-smartphones, wereldwijd, 2023-2025

Bron: Gartner (februari 2024)

Hoewel de focus op AI-pc's toeneemt, verwacht Gartner niet dat deze aandacht de uitgaven van eindgebruikers hierdoor meer stijgen dan de eerder al voorspelde groei op de pc-markt. Zo willen kopers van zakelijke apparaten overtuigendere redenen om te investeren in de systemen. Het duurt echter enige tijd voordat softwareleveranciers de kracht van AI op apparaten kunnen benutten en de verbeterde voordelen ervan duidelijk kunnen aantonen.

De pc-markt liet in het vierde kwartaal van 2023 groei zien na acht opeenvolgende kwartalen van daling. Gartner schat dat de totale pc-verzendingen in 2024 in totaal 250,4 miljoen eenheden bedragen, wat neerkomt op een stijging van 3,5% ten opzichte van 2023. AI op apparaten kan volgens Gartner de marketing van pc's tot 2024 verjongen en de bestaande verwachte vervangingscycli helpen ondersteunen. Dit kan enkele van de negatieve effecten van een ontwrichtende sociaal-economische situatie compenseren, verwacht de marktonderzoeker.

Smartphonemarkt groeit in 2024

Net als leverancier van AI-pc's profiteren fabrikanten van GenAI-smartphones naar verwachting pas in 2027 van de stijgende vraag jaar deze apparaten. “De verbeteringen aan smartphones evolueren de huidige ervaringen met camera's en stemintegratie, maar deze mogelijkheden worden door gebruikers verwacht in plaats van dat ze een nieuwe baanbrekende functionaliteit demonstreren. Gebruikers hebben dezelfde verwachtingen van de functionaliteit van GenAI op hun smartphone”, aldus Atwal. “Het is onwaarschijnlijk dat ze extra betalen voor GenAI-smartphones zonder de beschikbaarheid van baanbrekende applicaties.”

De katalysator voor transformatieve verschuivingen in de gebruikerservaring ligt in de vooruitgang van kleinere versies van zogeheten large language models (LLM's), die specifiek zijn afgestemd op smartphones. Deze evolutie transformeert smartphones volgens Gartner in nog intuïtievere metgezellen, die in staat zijn menselijke taal en visuele signalen te begrijpen en erop te reageren. Dit tilt de algehele gebruikerservaring naar een nieuw niveau.

De smartphonemarkt noteerde in het vierde kwartaal van 2023 zijn eerste groeikwartaal, na negen opeenvolgende kwartalen van daling. Het aantal verscheepte smartphones wereldwijd groeit in 2024 met 4,2% tot een totaal van 1,2 miljard stuks op jaarbasis. “We moeten de groei van het aantal verkochte smartphones niet interpreteren als een volwaardig herstel”, aldus Atwal. “Het is correcter om het te zien als een stabilisatie van een lager niveau van eenheden, die bijna 60 miljoen lager zijn dan in 2022.”

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'Forecast Analysis: AI PCs and GenAI Smartphones, Worldwide.'

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!