Redactie - 08 februari 2024

Deense scholen moeten stoppen met Chromebooks en Google Workplace for Education

De Deense privacyregulator stelt dat scholen moeten stoppen met Chromebooks en Google Workplace for Education omdat het systeem data naar Google doorstuurt. Ook als dat niet voor advertentiedoeleinden is.

Deense scholen moeten stoppen met Chromebooks en Google Workplace for Education image

Lokale privacyregulator Datatilsysnet is van oordeel dat het onder Europese wetgeving niet toegestaan is dat zulke gegevens van minderjarigen naar Google worden verzonden. Dat legt een kleine bom onder het gebruik van Chromebooks en Google-diensten in het Deense onderwijs. Uiterlijk 1 maart moeten de steden antwoord hebben op hoe ze met dit besluit zullen omgaan. Als er geen oplossing uit de bus komt, zijn Chromebooks de facto niet toegelaten in het onderwijs in Denenmarken.

Een belangrijk detail daarin is dat de regulator geen onderscheid maakt tussen data voor advertentiedoeleinden en data die enkel door Google wordt gebruikt. Denk daarbij aan gegevens om toestellen te optimaliseren, op nieuwe functies uit te werken, maar ook aan toekomstige AI-functies.

Eerder verbod in Nederland

Eerder was er al een gelijkaardige beslissing in Nederland. Daar ging het vooral over ‘minder’ in plaats van ‘geen’ data naar Google sturen. Het bedrijf kwam daarop met een speciale lokale versie die zich daaraan houdt. Mogelijk gaat Google hier opnieuw op in, al zet het zo ook wel de deur open voor anderen landen die dan kunnen vragen om een privacyveilige versie van ChromeOS of Google Workplace for Education.

In samenwerking met Data News

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!