Wouter Hoeffnagel - 11 februari 2024

Telefoongesprekken met AI-gegenereerde stemmen zijn voortaan illegaal in VS

Telefoongesprekken waarbij gebruik wordt gemaakt van AI-gegenereerde stemmen zijn in de Verenigde Staten (VS) voortaan illegaal. De Federal Communications Commission (FCC) legt dergelijke gesprekken aan banden.

Telefoongesprekken met AI-gegenereerde stemmen zijn voortaan illegaal in VS image

De Amerikaanse overheidsdienst wijst op een sterke toename van het aantal zogeheten 'robocalls', waarbij AI wordt ingezet voor het nabootsen van een stem van onder meer bekende personen, politici en familieleden. Amerikaanse opsporingsinstanties kunnen al langer actie ondernemen tegen acties die hieruit voortvloeien, zoals fraude. Nu krijgen de instanties ook middelen om het gebruik van AI-gebaseerde robocalls zelf aan te pakken.

Nieuwe instrumenten voor aanpak oplichting

“Slechte acteurs gebruiken door AI gegenereerde stemmen in ongevraagde robocalls om kwetsbare familieleden af te persen, beroemdheden te imiteren en kiezers verkeerd te informeren. We geven de fraudeurs achter deze robocalls nu een waarschuwing”, zegt FCC-voorzitter Jessica Rosenworcel. “De procureurs-generaal beschikken nu over nieuwe instrumenten voor het aanpakken van deze oplichting en ervoor te zorgen dat het publiek wordt beschermd tegen fraude en verkeerde informatie.”

De nieuwe regels zijn onderdeel van de vernieuwde Telephone Consumer Protection Act (TCPA). Deze wetgeving is gericht op het aanpakken van ongewenste telefoontjes in de VS.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!