Redactie - 13 februari 2024

Russisch arrestatiebevel afgevaardigd tegen woordvoerder van Meta

Een rechtbank in het Russische Moskou vaardigt een arrestatiebevel uit voor Andy Stone, een woordvoerder van Meta. De aanklachten tegen Stone houden verband met terrorisme.

Russisch arrestatiebevel afgevaardigd tegen woordvoerder van Meta image

Stone is in november 2023 door de Russische autoriteiten op een lijst met gezochte personen geplaatst. Nu is er dus een officieel arrestatiebevel tegen de woordvoerder uitgevaardigd, meldt Reuters. De rechtbank in Moskou meldt daarbij dat Stone is aangeklaagd wegens het promoten van terroristische activiteiten, het oproepen tot deze activiteiten, het publiceren van rechtvaardigingen van terrorisme of propaganda rondom terrorisme, en oproepen tot extremistisch gedrag. De rechtbank meldt daarnaast dat Stone zowel in Rusland als internationaal op opsporingslijsten is geplaatst.

Spanningen na invasie van Oekraïne

Al langer zijn er spanningen tussen de Russische autoriteiten en Amerikaanse social media-platforms, waaronder Meta. Deze spanning escaleerde in de nasleep van de invasie van Oekraïne door Rusland in februari 2022. Diverse techbedrijven trokken zich daarop terug uit Rusland. Meta stond toen tijdelijk oproepen tot geweld tegen Russische strijdkrachten en de Russische president toe. Rusland spande daarop een rechtszaak aan tegen Meta.

Meta Platforms is overigens in oktober 2022 al als terroristische organisatie bestempeld. Facebook is al lange tijd niet beschikbaar in Rusland, nadat Meta de toegang tot Russische staatsmedia in de Europese Unie (EU) inperkte. Later legde Rusland ook het gebruik van Instagram aan banden.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!