Wouter Hoeffnagel - 20 februari 2024

Europees onderzoek naar TikTok

De Europese Commissie start een onderzoek naar TikTok. De focus ligt daarbij op de vraag of het social media-platform voldoende doet voor de bescherming van kinderen en het tegengaan van verslaving.

Europees onderzoek naar TikTok image

Eerder voerde de Europese Commissie al een vooronderzoek aan. Hieruit is echter onvoldoende gebleken of TikTok zich aan de Europese wetgeving houdt. Daarom volgt nu een officieel onderzoek. Hierin wordt onder meer gekeken in hoeverre het algoritme achter TikTok verslavend is, en of het platform voldoende doet voor het verifiëren van de leeftijd van gebruikers. Denk echter ook aan de privacyinstellingen van TikTok. Indien minderjarige gebruik maken van het platform, moeten deze instellingen standaard streng ingesteld zijn.

Transparantie vergroten

Daarnaast kijkt de Europese Commissie naar maatregelen die TikTok heeft genomen voor het vergroten van zijn transparantie, iets wat de Digital Services Act (DSA) verplicht stelt voor de grootste platforms. Zo moeten gebruikers onder meer informatie over advertenties kunnen opvragen.

Indien het platform in overtreding blijkt te zijn, kan de Europese Commissie boetes opleggen. Deze kunnen oplopen tot zes procent van de wereldwijde omzet.

In een verklaring meldt TikTok: “TikTok heeft functies en instellingen
geïntroduceerd om tieners te beschermen en kinderen onder de 13 jaar
van het platform te houden, problemen waarmee de hele industrie
worstelt. We zullen blijven samenwerken met industrie-experts om jonge
mensen op TikTok veilig te houden en kijken ernaar uit om nu de kans te
krijgen om dit werk in detail aan de Commissie uit te leggen.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!