Redactie - 22 februari 2024

AI-assistent Adobe kan pdf-bestanden samenvatten

Adobe voegt een AI-assistent toe aan zijn Reader- en Acrobat-toepassingen. De assistent kan onder meer samenvattingen maken van of vragen beantwoorden over pdf-bestanden.

AI-assistent Adobe kan pdf-bestanden samenvatten image

De AI-assistent zit momenteel nog in een testfase in Acrobat, maar het softwarebedrijf belooft dat het de functionaliteit de komende dagen en weken ook naar Reader brengt. Zodra de AI-assistent klaar is, wil het bedrijf de functionaliteit onderbrengen in een betaald abonnement.

Adobe introduceert hiermee functionaliteit die momenteel al aangeboden wordt door heel wat start-ups en websites die zich vaak baseren op OpenAI-toepassingen. De AI-assistent zal gebruikers bijvoorbeeld helpen om uit lange pdf-documenten korte overzichten van de inhoud te puren. Voor zo’n ‘executive summary’ op basis van AI kan je nu al bij onder meer Hypotenuse terecht, maar er zijn heel wat andere tools op de markt.

Chatten met een pdf

Dat geldt ook voor de mogelijkheid om vragen te stellen aan de AI-assistent over de informatie in een document. Dat doe je via een ‘conversational interface’, zoals we die kennen van ChatGPT. Adobe zegt verder dat de AI-assistent ook tekst kan produceren voor verschillende ‘output’-formaten zoals e-mails, presentaties en rapporten.

Het grote voordeel dat Adobe naar voor kan schuiven is dat de functionaliteit rechtstreeks in je pdf-lezer of -bewerker ingebouwd wordt. Alle andere bestaande, concurrerende diensten vereisen dat je eerst een pdf uploadt: iets wat in een bedrijfscontext ook privacyvragen kan oproepen.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!