Redactie - 22 februari 2024

Microsoft wil voor AI-serverhardware minder afhankelijk zijn van Nvidia

Om minder afhankelijk te zijn van Nvidia werkt Microsoft aan een nieuwe netwerkkaart die de prestaties van haar Maia AI serverchip kan verbeteren. Een poging om minder afhankelijk te zijn van het steeds groter wordende Nvidia.

Microsoft wil voor AI-serverhardware minder afhankelijk zijn van Nvidia image

Het project wordt volgens The Information geleid door Juniper Networks-oprichter Pradeep Sindhu. Microsoft nam vorig jaar de startup Fungible van Sindhu over. De bewuste kaart zou nog zeker een jaar in ontwikkeling zijn, maar moet er voor zorgen dat het trainen van de modellen van OpenAI op servers van Microsoft sneller en goedkoper. Het zou daarbij concurreren met de ConnectX-7 kaart van Nvidia.

In november kwam Microsoft al met Maia, haar chip om grote taalmodelen te laten draaien. Tegelijk heeft het bedrijf de helft van de aandelen van de commerciële tak van OpenAI in handen. Daarmee hoopt Microsoft haar koploperspositie op de AI-markt te behouden, maar duidelijk zonder te veel te willen afhangen van Nvidia dat zowel toeleverancier is met haar hardware, als concurrent met haar eigen AI-ontwikkelingen.

In samenwerking met Data News

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!