Redactie - 26 februari 2024

MWC 2024: Tech- en telecomspelers willen netwerken verbeteren met AI

Verschillende grote tech- en telecomspelers stappen in de AI-RAN Alliance, een belangengroep die wil onderzoeken hoe AI telecomnetwerken kan verbeteren. Onder meer Nokia, Ericsson, Samsung, Microsoft, T-Mobile US, AWS, Nvidia en Softbank zijn betrokken bij de oprichting. De groep onderzoekt hoe kunstmatige intelligentie de RAN (Radio Access Network, hoofdzakelijk de zendmasten en hun omliggende apparatuur) kan verbeteren.

MWC 2024: Tech- en telecomspelers willen netwerken verbeteren met AI image

De oprichting is aangekondigd op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona dat deze week loopt. Daar geeft de nieuwe alliantie op de stand van Arm (Hal 2) demo’s over wat het wil bereiken.

De prioriteiten van de AI-RAN Alliance liggen onder meer op het beperken van het stroomverbruik, het efficiënter gebruiken van spectrum en het retrofitten van zowel nieuwe zakelijke mogelijkheden als innovaties, zodat ze ook op bestaande infrastructuur kunnen worden toegepast. De groep kijkt daarvoor naar 5G en 6G.

AI is niet de focus bij 5G

De huidige 5G-standaard is te opzichte van 4G veel meer ontwikkeld met cloudomgevingen in gedachten, maar nog niet volledig rond AI. Dat komt omdat de standaarden voor 5G, en wat daar bij komt kijken, al deels waren vastgelegd voor de huidige boom rond AI op gang kwam.

De groep wil onder meer samen dingen onderzoeken. Daarbij wordt ook gekeken of ze onderling data kunnen verbeteren om AI-systemen beter te maken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!