Wouter Hoeffnagel - 26 februari 2024

Bits of Freedom dient klacht in tegen LinkedIn bij Europese Commissie

Bits of Freedom, EDRi, Global Witness en Gesellschaft für Freiheitsrechte dienen een klacht in bij de Europese Commissie tegen LinkedIn. Zij stellen dat het social media-platform met advertenties op basis van gevoelige gegevens mogelijk de Digital Services Act (DSA) schendt.

Bits of Freedom dient klacht in tegen LinkedIn bij Europese Commissie image

De DSA is een Europese wet die gebruikers van online platforms beter moet beschermen. In de wet is onder meer vastgelegd dat gevoelige gegevens niet gebruikt mogen worden voor het serveren van advertenties. Denk daarbij aan de seksuele geaardheid, politieke opvattingen en etnische afkomst van een gebruikers.

'LinkedIn mogelijk in overtreding'

Bits of Freedom meldt dat de organisaties in kaart hebben gebracht hoe grote platforms met de wet omspringen. "We hebben onderzoek gedaan naar een aantal grote platformen, en waren verheugd om te zien dat de meeste platformen zich aan deze regel houden. Op basis van ons onderzoek, vermoeden we echter dat LinkedIn dit verbod overtreedt. Daarom hebben we een klacht ingediend bij de Europese Commissie over dit platform", schrijft Bits of Freedom op zijn website.

De klacht is op dit moment in behandeling bij de Europese Commissie. Bits ofFreedom meldt hierdoor inhoudelijk nog niet veel over de klacht te kunnen delen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!