Wouter Hoeffnagel - 01 maart 2024

'VS hebben inzicht in mail Nederlandse overheden en vitale bedrijven'

Nederlandse overheden, vitale bedrijven en scholen maken op grote schaal gebruik van maildiensten van Amerikaanse bedrijven. Het gaat daarbij onder meer om Microsoft en Google. Ook Nederlandse zorgorganisaties doen dit in mindere mate. Door Amerikaanse wetgeving kan de Amerikaanse overheid bij deze data.

'VS hebben inzicht in mail Nederlandse overheden en vitale bedrijven' image

Dit blijkt uit onderzoek van de NOS naar het cloudgebruik van ruim 20.000 overheden, organisaties en bedrijven. Zes op de tien onderzochte organisaties besteedt hun mail uit aan Microsoft. Het gaat onder meer om de Tweede Kamer, Eerste Kamer, de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandse Zorgautoriteit. Denk echter ook aan Nationale ombudsman, het Planbureau voor de Leefomgeving en de Kamer van Koophandel. Daarnaast maakt de helft van de gemeenten gebruik van Microsoft-servers.

Nationale veiligheidsrisico's

In een rapport dat vandaag uitkomt wijst denktank Clingendael op de risico's. Zo maakt Amerikaanse wetgeving het mogelijk mee te kijken in de data. De geografische locatie waar gegevens zijn opgeslagen is hierbij niet relevant. Dit kan nationale veiligheidsrisico's met zich meebrengen.

"De wetgeving om data op te vragen heeft specifiek betrekking op uitzonderlijke omstandigheden waarin een vermoeden van een ernstig misdrijf wordt vastgesteld", stelt Microsoft in een reactie.

'Amerikaanse afhankelijkheid kan een risico vormen'

Onderzoekster Maaike Okano-Heijmans van Clingendael wijst op bestaande Amerikaanse wetgeving, en het feit dat wetten gewijzigd kunnen worden. Zij wijst onder meer op onverwachte situaties als de COVID-19 pandemie en de Russische invasie in Oekraïne. Indien de relatie tussen de EU en VS wordt aangetast, kan onze grote Amerikaanse afhankelijkheid volgens Okano-Heijmans een risico vormen. Zij benadrukt het belang van het behouden van Europese alternatieven.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!