Wouter Hoeffnagel - 04 maart 2024

Rechter dwingt NSO Group broncode van Pegasus-spyware te delen met WhatsApp

NSO Group moet de broncode van zijn Pegasus spyware en andere producten overhandigen aan WhatsApp, onderdeel van Meta. Het gaat daarbij om alle relevante spyware met betrekking tot de periode 29 april 2018 tot 10 mei 2020.

Rechter dwingt NSO Group broncode van Pegasus-spyware te delen met WhatsApp image

Dit meldt The Guardian. Het Israëlische NSO Group is bedrijf dat spyware en andere cyberspionagetools levert aan klanten. Onder meer de Pegasus-spyware bezorgde het bedrijf naamsbekendheid. In de rechtszaak beschuldigt WhatsApp NSO Group van het bespioneren van 1.400 gebruikers gedurende een periode van twee weken in 2019.

Broncode en informatie over functionaliteit

De rechter oordeelt nu dat NSO Group de broncode van Pegasus en andere spyware moet overhandigen, die relevant zijn voor een periode van een jaar voor en twee weken nadat de WhatsApp-gebruikers zouden zijn aangevallen. Concreet gaat het om de periode 29 april 2018 tot 10 mei 2020. Naast de broncode moet NSO Group WhatsApp ook informatie verstrekken over de functionaliteit van zijn spyware.

Het oordeel is een tegenslag voor NSO Group. De rechter beslist tegelijkertijd op een ander onderwerp juist in het voordeel van het Israëlische bedrijf. Zo hoeft NSO Group vooralsnog geen informatie over zijn klanten of informatie over zijn serverarchitectuur te delen in de rechtszaak.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!