Wouter Hoeffnagel - 06 maart 2024

SAP integreert generatieve AI in SAP Datasphere

SAP lanceert nieuwe oplossingen waarmee organisaties hun data effectiever kunnen inzetten. Zo integreert het bedrijf generatieve AI in SAP Datasphere. Ook breidt SAP zijn samenwerking met Collibra uit, waarbij het AI Governance-platform van Collibra integreert met SAP-data-assets.

SAP integreert generatieve AI in SAP Datasphere image

SAP’s AI-copiloot Joule wordt geïntegreerd in SAP Analytics Cloud. Dit maakt het automatiseren van rapporten, dashboards en planningen mogelijk. De SAP HANA Cloud-vectorfunctionaliteiten die nu beschikbaar zijn, maken deze automatisering mogelijk. Ze combineren grote taalmodellen met alle relevante gegevens van de organisatie.

SAP breidt zijn samenwerking met Collibra uit om hun AI Governance-platform te integreren met SAP-data-assets. Dit helpt organisaties bij het beheren van AI-beleid, -processen en -praktijken. Ook wil SAP zo meer transparantie en verantwoording bieden, en het naleven van regelgeving en privacybeleid ondersteunen.

Ontsluiting van verborgen inzichten

De nieuwe ‘knowledge graph’ van SAP Datasphere helpt partners om verborgen inzichten en patronen te ontdekken in de data van hun klanten. Zowel technische professionals als zakelijke gebruikers krijgen hiermee meer begrip van de verbanden tussen data, metadata en bedrijfsprocessen. Daarnaast verbetert de doeltreffendheid van machinelearning en large language models (LLM) aanzienlijk.

SAP Datasphere is voortaan geïntegreerd in SAP Analytics Cloud, waarmee SAP een uniform systeem voor datamanagement en analyses wil bieden. Dit ondersteunt de planning in de hele organisatie. Planners kunnen een flexibel model gebruiken om silo’s in de planning te doorbreken. Ze hebben één tool voor datavoorbereiding, modellering en planning.

Daarnaast kunnen zakelijke gebruikers de nieuwe kompasfunctie in SAP Analytics Cloud gebruiken. Dit verbetert de resultaten in planning en analyse door datagestuurde simulatie. Organisaties kunnen complexe simulaties uitvoeren via een chatinterface. Bijvoorbeeld voor het evalueren van voorspellende uitkomsten en aanpassen van controleerbare variabelen om het beste plan te vinden.

Nieuwe kansen voor partners

De uitbreiding van SAP’s samenwerking met Collibra en de integratie van de generatieve AI-copiloot Joule in SAP Analytics Cloud openen nieuwe deuren voor SAP-partners. Deze ontwikkelingen stellen hen in staat om hun aanbod te verbreden met state-of-the-art datagovernance- en automatiseringsoplossingen. Zo kunnen zij klanten beter ondersteunen in hun transformatie naar een intelligente onderneming.

Voor SAP-partners zijn deze innovaties een springplank naar nieuwe diensten en oplossingen. Ze bieden de kans om een centrale rol te spelen in de implementatie van geavanceerde analytische tools en technologieën die bedrijven helpen om datagestuurde beslissingen te nemen. En kunnen klanten begeleiden bij het optimaal benutten van hun data.

Datagedreven transformaties

“Het vastleggen van data om betere beslissingen te nemen, is voor ondernemingen een essentiële technologische vereiste die steeds belangrijker wordt nu AI - dat afhankelijk is van kwalitatief hoogwaardige data - elk aspect van het bedrijfsleven revolutioneert”, zegt Juergen Mueller, Chief Technology Officer bij SAP en lid van de raad van bestuur. “Onze nieuwste innovaties binnen SAP Datasphere, evenals de nieuwe en uitgebreide samenwerking met Collibra, betekenen een enorme sprong voorwaarts in ons vermogen om klanten te helpen bij het realiseren van intelligente bedrijfstransformaties door middel van data.”

“De nieuwe innovaties in SAP Datasphere helpen klanten om hun datalandschappen te vereenvoudigen en een uniform dataperspectief te behouden”, zegt Bart Van der Biest, Managing Director SAP Nederland. “Dit maakt snelle aanpassingen aan marktveranderingen en efficiënte besluitvorming mogelijk. De nieuwe functies, zoals de copiloot Joule en vector-databasemogelijkheden, zorgen voor constante bedrijfscontext in AI-outputs. Een nieuwe ‘knowledge graph’ helpt bij het ontdekken van inzichten en patronen in complexe data. Zo hebben klanten de volledige kracht van hun data binnen handbereik.”

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!