Wouter Hoeffnagel - 06 maart 2024

Schneider Electric ondersteunt geautomatiseerde duurzaamheidsrapportage

Nieuwe modelgebaseerde, geautomatiseerde duurzaamheidsrapportagefuncties zijn beschikbaar binnen de EcoStruxure IT datacenter infrastructuur management (DCIM) software van Schneider Electric. De rapportagefuncties geven gebruikerse toegang tot een nieuwe set rapportagemogelijkheden, die voorheen een grondige kennis van handmatige databerekeningsmethodiek vereisten.

Schneider Electric ondersteunt geautomatiseerde duurzaamheidsrapportage image

Het nieuwe model biedt klanten een rapportage-tool die hen helpt voldoen aan op handen zijnde wettelijke vereisten, waaronder de Europese richtlijn voor energie-efficiëntie (EED). De nieuwe mogelijkheden gaan verder dan de door de EED vereiste meetgegevens. Ze zorgen ervoor dat klanten de real-time en historische energieprestatiegegevens van hun datacenters kunnen meten aan de hand van alle geavanceerde rapportagemetrieken uit Schneider Electric's 'Guide to Environmental Sustainability Metrics for Data Centers'.

Prestaties meten en rapporteren

EcoStruxure IT-software stelt eigenaren en beheerders in staat om de prestaties van datacenters te meten en te rapporteren op basis van historische data en trendanalyses. Deze worden vervolgens gecombineerd met kunstmatige intelligentie (AI) en real-time monitoring om ze om te zetten in bruikbare inzichten voor verbeterde duurzaamheid. Met de nieuwe downloadfunctie kunnen organisaties snel kwantificeren en rapporteren, met één druk op de knop - waardoor bewerkelijke handmatige taken wegvallen en het sneller en eenvoudiger wordt om de kracht van data te benutten om de milieu-impact van hun datacenters te verminderen.

Gebruikers kunnen onder meer:

  • Bereken en volg de PUE per locatie/ruimte in de loop der tijd met de CEN/CENLEC 50600-4-2 methodologie.
  • Maak gebruik van data-analysemodellen en een cloudgebaseerd data lake om de rapportage van PUE te vereenvoudigen.
  • Rapporteer het huidige stroomverbruik per ruimte ten opzichte van historische trends.
  • Maak gebruik van "druk op de knop"-rapportage geschikt voor wet- en regelgeving.
  • Ontdek trends voor verschillende datacenters en gedistribueerde IT-omgevingen.
  • Veilig openen en manipuleren van data in de voorkeurstool van klanten door third-party integratie en data-export.

"Bij Schneider Electric erkennen we dat duurzaamheid een reis is. De afgelopen drie jaar hebben we onze investeringen verhoogd om nieuwe softwarefuncties te ontwikkelen die het voor onze klanten sneller en eenvoudiger maken om een veerkrachtige, veilige en duurzame IT-infrastructuur te beheren", zegt Kevin Brown, Senior Vice President, EcoStruxure IT, Schneider Electric. "De nieuwe rapportagemogelijkheden van EcoStruxure IT zijn getest en goedgekeurd door onze eigen organisatie en stellen klanten in staat om complexe data om te zetten in zinvolle informatie en te rapporteren over belangrijke duurzaamheidsmaatstaven."

CO2-uitstoot jaarlijks terugdringen

Schneider Electric publiceerde in 2021 zijn Schneider Sustainability Impact (SSIs) met daarin de duurzaamheidsbeloften van het bedrijf. In lijn met de beloftes startte Schneider Electric's CIO Elizabeth Hackenson het Green IT-programma van het bedrijf. Green IT is een duurzaam IT-initiatief dat nieuwe en intelligente decarbonisatiepaden identificeert om de jaarlijkse uitstoot van IT met minstens 5% te verminderen.

Als onderdeel van het programma maakte Schneider Electric gebruik van de EcoStruxure IT-software. Deze wordt op meer dan 140 belangrijke locaties wereldwijd ingezet om de veerkracht en veiligheid van de IT-activiteiten te verbeteren. Door Green IT werd duidelijk dat nieuwe mogelijkheden binnen EcoStruxure IT ook konden worden ingezet voor meer duurzaamheid, waardoor Schneider Electric de zichtbaarheid van zijn IT-energieverbruik drastisch kon verbeteren. Door gebruik te maken van de inzichten van EcoStruxure IT drong Schneider Electric het energieverbruik in de slimme fabriek in Lexington, Kentucky, in de tweede helft van 2023 met 30% terug ten opzichte van de eerste helft van 2023.

Tijdens het proces gebruikte Schneider Electric ook de belangrijkste lessen en inzichten uit de data voor de ontwikkeling van de nieuwe EcoStruxure IT-rapportagefuncties. "Wanneer organisaties het energieverbruik en de CO2-uitstoot van hun IT- en datacenters willen verminderen, moeten ze een op feiten gebaseerd nulpunt vaststellen en is toegang tot realtime en historische data van groot belang", aldus Elizabeth Hackenson, Chief Information Officer bij Schneider Electric. "Door het gebruik van EcoStruxure IT boeken we aanzienlijke vooruitgang in onze missie om ons IT-energieverbruik en onze impact op het milieu te verminderen en om het bedrijf te helpen zijn duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Vandaag maken we deze voordelen beschikbaar voor klanten over de hele wereld."

Voorbereieden op nieuwe regelgeving

Steeds meer bedrijven bereiden zich voor op nieuwe regelgeving, zoals de EU-richtlijn voor energie-efficiëntie, die de rapportage van het energieverbruik van IT- en datacenters vanaf mei 2024 verplicht stelt. Dit vergroot het belang van toegang tot realtime, primaire data. Door de lancering van het nieuwe AI-gestuurde dashboard en de rapportagemogelijkheden in EcoStruxure IT kunnen klanten hun data gebruiken om te voldoen aan de nieuwe wettelijke vereisten.

De nieuwe rapportagefuncties zijn vanaf april beschikbaar voor alle EcoStruxure IT-gebruikers.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!