Witold Kepinski - 07 maart 2024

Kaseya MSP onderzoek belicht kansen rond cybersecurity, AI en automatisering

Uit het MSP Benchmarkrapport 2024 van Kaseya blijkt dat cyberbeveiliging voor driekwart van de Managed Service Providers een van de belangrijkste inkomstenbronnen is. Het MSP Benchmark Report onderzoekt hoe cybersecurity, AI en automatisering de workflow van IT-professionals, de balans tussen werk en privéleven en de wervingstrends in een zeer competitieve markt beïnvloeden.

Kaseya MSP onderzoek belicht kansen rond cybersecurity, AI en automatisering image

Kaseya, leverancier van uniforme IT-beheer- en beveiligingssoftware voor managed service providers (MSP’s) en kleine tot middelgrote bedrijven (MKB’s), heeft haar MSP Benchmark Report 2024 uitgebracht , waarin 1.000 MSP’s uit de hele wereld zijn ondervraagd. Amerika, EMEA en APAC-regio's en bevat antwoorden van zowel IT-professionals als leidinggevenden. Met name cyberbeveiliging bleef een topprioriteit en een groeigebied voor MSP's, waarbij 73% zegt dat dit een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor hun bedrijf is.

Cybersecurity: een topuitdaging en groeigebied voor IT-professionals

De dreiging van cyberaanvallen blijft wegen op MSP’s en hun klanten. Uit het rapport blijkt dat maar liefst 78% van de respondenten cyberbeveiliging als een van de grootste IT-uitdagingen beschouwt, vergeleken met 67% het jaar daarvoor, en benadrukte het belang van bedrijven die blijven investeren in de juiste technologie om zich te beschermen tegen de steeds evoluerende cyberdreigingen.

Er is positief nieuws voor het MKB dat prioriteit heeft gegeven aan investeringen in de juiste technologie- en IT-partners. Er zijn minder kleine en middelgrote bedrijven die worden getroffen door cyberaanvallen. Een meerderheid van de MSP's (64%) zegt dat minder dan 10% van hun klanten in het midden- en kleinbedrijf dit jaar te maken heeft gehad met een cyberaanval. MSP's worden gezien als een waardevol hulpmiddel voor klanten op het gebied van cyberbeveiliging. Bijna de helft (46%) zegt dat de meeste van hun klanten zich tot hen wenden voor advies over cyberbeveiligingsplannen en best practices.

“Cybersecurity blijft een kritieke zorg voor MSP’s, gedreven door twee factoren: het escalerende dreigingslandschap en de aanhoudende uitdaging om beveiligingsdiensten van hoge kwaliteit te leveren voor al hun klanten”, legt Mike Puglia, General Manager Security Products bij Kaseya, uit. “Dit jaar zijn we getuige geweest van een groter gevoel van urgentie vergeleken met voorgaande jaren. Zelfs de MSP's die blijk geven van vaardigheid op het gebied van cyberbeveiliging worstelen met het strategische dilemma van de toewijzing van middelen. Ons onderzoek onderstreept de noodzaak voor MSP’s om hun inspanningen te versterken om aan de snel groeiende marktvraag te voldoen.”

Automatisering en integratie zijn de sleutel tot het oplossen van IT-uitdagingen

Uit het MSP Benchmark Report blijkt dat investeren in IT-beheeroplossingen met ingebouwde mogelijkheden voor automatiseringsintegratie een topprioriteit is, aangezien 85% van de deelnemers deelde dat automatisering een must-have is. Hoewel automatisering de efficiëntie verhoogt, helpt integratie bij het creëren van een uniform systeem: 67% van de IT-managers is van mening dat integratie tussen kern-MSP-applicaties erg belangrijk is voor hun werk.

Ruim driekwart van de deelnemers (75%) was het ermee eens dat integratie tussen applicaties een tijdbesparende maatregel is, en bijna een even groot aantal (70%) is van mening dat integratie de efficiëntie bevordert. Met zowel integratie als automatisering besparen bedrijven tijd en geld, stroomlijnen ze de IT-activiteiten en dragen ze uiteindelijk bij aan betere bedrijfsresultaten.

Adoptie en vaardigheden van AI in de schijnwerpers

Veel IT-professionals willen graag AI gebruiken om pijnpunten in hun werk aan te pakken en meer balans te bereiken. Een derde van de respondenten (33%) voorspelde dat ze AI zullen gebruiken om anders vervelende IT-taken te stroomlijnen. Terwijl MSP's en hun klanten zich richten op de adoptie van AI en machine learning, zal de implementatie van deze technologieën volgens 37% van de MSP's een uitdaging zijn.

Van AI en machine learning tot automatisering en integratie: de technologie verandert snel en MSP's passen zich zo snel mogelijk aan om voorop te blijven lopen. Het aantrekken van bekwame IT-professionals die deze nieuwe technologieën begrijpen, is niet alleen moeilijker, maar ook duurder. Respondenten zeggen dat werving de derde grootste uitdaging is voor MSP's in 2024.

Klik hier om een ​​exemplaar van het MSP Benchmarkrapport 2024 te downloaden.

Methodologie:

Het MSP Benchmark-rapport 2024 van Kaseya is gebaseerd op statistieken uit een onderzoek onder ongeveer 1.000 MSP-managers en technici wereldwijd. Het onderzoek is uitgevoerd door Strategy Analytics in opdracht van Datto. Van de respondenten was 51% MSP-manager en 49% MSP-technicus.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!