Witold Kepinski - 08 maart 2024

Europese PC markt ziet er positief uit voor 2024

Na een uitdagende dynamiek op de Europese pc-markten vorig jaar laten voorspellingen voor 2024 een positieve trend zien voor de PC-markt. Dit blijkt uit de laatste inzichten van CONTEXT.

Europese PC markt ziet er positief uit voor 2024 image

“De consumentenverkopen vertoonden tegen het einde van 2023 in bepaalde landen een stijging, terwijl de onderwijssector het commerciële segment aanwakkerde, met name in Italië en Polen”, aldus Marie-Christine Pygott, senior analist bij CONTEXT.

“Voor het eerste kwartaal van dit jaar voorspellen onze marktinzichten een prestatie op jaarbasis (op jaarbasis) in de verkoop per eenheid van mobiele computerapparatuur tussen −2,5% en 7,1%. Er wordt verwacht dat er in de eerste helft van het jaar verbeteringen zullen optreden, grotendeels gedreven door lage basiscijfers, maar ook door lokale groeicijfers en een sterk verbeterde voorraadsituatie. De economische malaise in Duitsland zal de algehele groei niet temperen.”

De tweede helft van 2024 is veelbelovend, met verwachtingen van een lagere inflatie die volgens CONTEXT tot potentiële renteverlagingen in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk zullen leiden.

Windows 11 en AI PC's

“Dit zou de vraag kunnen stimuleren en eerder uitgestelde aankopen kunnen aanpakken”, aldus Marie-Christine. “De commerciële markt is klaar voor een nieuw momentum met de onvermijdelijkheid van vernieuwingscycli, aflopende garanties en de overgang naar Windows 11. De introductie van nieuwe technologieën, waaronder op AI gebaseerde pc’s, zal naar verwachting tegen het einde van het jaar voor veel ophef zorgen. ”

De voorspellingen voor het eerste kwartaal van 2024 voor desktopcomputers wijzen op een groeibereik tussen −8,9% en 0,6% op jaarbasis. Ondanks de aanhoudende verschuiving naar mobiel computergebruik wijzen de cijfers op een lichte verbetering in de eerste helft, gesteund door regionale groeicijfers zoals aanbestedingen in de publieke sector in Italië en Spanje.

Te midden van de heersende economische uitdagingen wordt verwacht dat de noodzaak van pc-vernieuwingscycli en de komst van geavanceerde technologieën de omstandigheden in 2024 stapsgewijs zullen verbeteren, aldus CONTEXT.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!