Witold Kepinski - 13 maart 2024

Laagdrempelige AI hulp bij ontslag

Het Juridisch Platform kondigt de lancering van Ontslagbot aan. Ontslagbot is een chatbot die op basis van artificiële intelligentie (AI) in staat is om laagdrempelige hulp te bieden aan werknemers die geconfronteerd worden met ontslag. Door online vragen te stellen, ontvangen zij direct een toepasbaar antwoord of advies.

Laagdrempelige AI hulp bij ontslag image

Het nemen van beslissingen met betrekking tot ontslag is voor veel werknemers een onbekend en stressvol proces. Om de stap naar juridisch advies te verlagen, heeft de juridische dienstverlener Ontslagbot ontwikkeld. Deze innovatieve tool combineert kunstmatige intelligentie (Chat GPT-4) met twee decennia aan juridische expertise. Via deze weg hoopt het Juridisch Platform de rechtspositie voor werknemers kenbaar te maken en ze te helpen om strategische beslissingen gedurende een ontslagtraject.

"Dit is een belangrijke stap voorwaarts in ons streven om juridische hulp voor medewerkers toegankelijker te maken. We weten dat ontslag en arbeidsrechtelijke kwesties complex en emotioneel kunnen zijn. Daarom hebben we bij het trainen van Ontslagbot naast juridische kennis ook empathie geïntroduceerd. Je wilt concrete antwoorden presenteren, maar het liefst in begrijpelijke taal en op menselijke toon", aldus Mr. Jos de Ridder (Directeur / Arbeidsrechtjurist)

Het Juridisch Platform beseft zich terdege dat zelfs de slimste chatbot zijn tekortkomingen kent. Soms is een advies wat rudimentair of wijkt het af van hoe een jurist dat zou formuleren. Daar staat tegenover dat de antwoorden per direct gegeven worden en het AI-model feedback in de chat begrijpt. Zo zal het verstrekte advies alleen maar verbeteren.

Vooruitlopend op Europese wetgeving maakt het bedrijf al duidelijk dat je met een chatbot interacteert. "Daar moet geen twijfel over bestaan", aldus Jos de Ridder. "Bovendien zal Ontslagbot altijd verwijzen naar een ervaren jurist voor advies op maat, het controleren van een vaststellingsovereenkomst of het onderhandelen over ontslagvoorwaarden."

Probeer de Ontslagbot zelf uit
Wil je de Ontslagbot eens aan de tand voelen? Bezoek de website het Juridisch Platform https://juridischplatform.nl en klik rechtsonder op 'Chat nu over je ontslag!'.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!