Wouter Hoeffnagel - 14 maart 2024

Huis van Afgevaardigden VS akkoord met wetsvoorstel dat verkoop TikTok verplicht

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurt een voorstel goed dat ByteDance dwingt tot de verkoop van TikTok. Het wetsvoorstel is met een ruime meerderheid aangenomen. Wel moet het Amerikaanse Senaat zich nog achter de wet scharen.

Huis van Afgevaardigden VS akkoord met wetsvoorstel dat verkoop TikTok verplicht image

Het gaat om een wetsvoorstel genaamd 'Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications'. Het voorstel verbiedt het aanbieden, onderhouden of bijwerken van een app die onder beheer staat van een 'buitenlandse tegenstander' indien deze app een bepaalde hoeveelheid gebruikte overschrijdt. TikTok wordt daarbij in het wetsvoorstel expliciet genoemd.

Binnen 165 dagen afstoten

Indien de wet wordt aangenomen, moeten apps die aan de opgestelde criteria voldoen binnen 165 dagen worden afgestoten door hun eigenaar. Dit betekent in de praktijk een verkoop van de applicatie. Indien aan deze verplichting niet wordt voldaan wordt de app in de Verenigde Staten (VS) verboden.

De Chinese overheid is boos en spreekt van 'schurkenstreken'. Het stelt dat de Amerikaanse overheid succesvolle bedrijven uit andere landen op willekeurige basis uitsluit door te spreken over nationale veiligheid.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!