14 maart 2024

30 jaar HPE ProLiant-servers, 30 jaar impact op ons dagelijks leven

De HPE ProLiant-servers vieren dit jaar hun 30e verjaardag! Deze mijlpaal biedt ons een kans om terug te kijken op de laatste drie decennia. In september 1993 lanceerde Compaq de ProLiant-servers – waarvan de naam een combinatie is van de woorden ‘professional’ en ‘reliant’. Later werd Compaq onderdeel van HPE. Nu wordt er elke 20 seconden een ProLiant-server verkocht, wat samen optelt tot meer dan 40 miljoen verkochte servers tot op heden. Al 30 jaar sporen de servers bij al hun gebruikers innovatie aan, versnellen ze onderzoek, helpen complexe maatschappelijke problemen aan te kaarten en faciliteren creativiteit. Hoe precies? Van entertainment, tot gezondheid en het besparen van energie.

30 jaar HPE ProLiant-servers, 30 jaar impact op ons dagelijks leven image

Een partner in de entertainmentindustrie

Veel van ons alledaagse vermaak wordt mogelijk gemaakt door de HPE ProLiant servers, al is het niet altijd met het blote oog zichtbaar. Denk aan:

  • In Disney World’s ‘Mission: Space’ is het mogelijk om te ervaren hoe het is om een astronaut te zijn die onderweg is naar de ruimte. HPE ProLiant-servers worden gebruikt om een van de meest intense attracties mogelijk te maken.
  • Formule 1 racebanen gebruiken de ProLiant-servers om high performance computing (HPC) en groot databeheer mogelijk te maken . Zo kan Renault veilig betere en snellere analyses maken over de prestaties van auto en coureur.
  • World of Warcraft gebruikt HPE ProLiant-servers om de online avonturen voor spelers mogelijk te maken met optimale connectiviteit en energie-efficiëntie. Door de opstelling van verschillende servers in één behuizing is het onderhoud makkelijk en kunnen defecte elementen vervangen worden zonder de spelerservaring te onderbreken.

Maar gebruik van HPE ProLiant-servers komt ook veel voor in de film- en animatiewereld. Bijvoorbeeld door regisseurs als James Cameron bij het creëren van films zoals Avatar. De indrukwekkende 3D-effecten worden gerealiseerd door de 40.000 cores en 100TB geheugen die gebruikt werden om het animatieproces te versnellen en de intensieve workloads van het rendering te hanteren. Zo konden de mysteries en gevaren van Pandora een realiteit worden. Ook de karakters uit Shrek, Kung-Fu Panda en Hoe Tem Je een Draak worden tot leven gebracht door DreamWorks Animation met behulp van de HPE ProLiant-servers voor de afbeeldingsrendering. De HPE ProLiant servers hielpen Dreamworks met het verminderen van hun renderverwerkingscapaciteit met 40% om zo meer films sneller naar het witte doek te kunnen brengen.

Bijdragen aan een betere gezondheid voor iedereen

HPE ProLiant-servers spelen een belangrijke rol in de gezondheidszorg door veilig real-life data te delen met verschillende gezondheidszorgprofessionals. Zoals het San Vicente Fundación ziekenhuis in Colombia, waar meer dan 20.000 operaties worden uitgevoerd per jaar. Een ander voorbeeld is het Slovenj Gradec General Hospital in Slovenia dat HPE ProLiant-servers gebruikt om een gedeeld medisch dossierbestand bij te houden om zo medische informatie beter en veilig te beheren. In het bijzonder tijdens de coronapandemie.

Ondersteuning bij ruimteontdekkingen

HPE ProLiant-servers gaan zelfs de ruimte in. De HPE ProLiant DL360 Gen10-server is onderdeel van HPE Spaceborne Computer-2 (SBC-2) die gebruikt wordt in het International Space Station (ISS). Deze oplossing staat astronauten toe om data in de ruimte te verwerken, wat leidt tot minder vertragingen en grotere autonomie tijdens lange-afstand ruimtemissies.

Energie-efficiëntie en met aandacht voor het klimaat ontworpen

De samenleving verwacht dat bedrijven hun doelstellingen halen, terwijl ze hun impact op het klimaat minimaliseren. HPE ProLiant Gen11-servers bieden een krachtige oplossing door duurzaamheid in het ontwerp, de productie en de operatie te verwerken. De servers hebben meerdere records verbroken met hun stroombesparende maatregelen dankzij een tot 99% verbetering in prestatie en tot 43% stroombesparing vergeleken met de vorige generatie. De HPE ProLiant-servers hebben ook hun eigen m bedrijven in staat te stellen hun middelen efficiënt te beheren en hen te ondersteunen bij het behalen van hun klimaatdoelstellingen.

De 30-jarige geschiedenis van de HPE ProLiant-servers is een verhaal van constante innovatie, unieke prestaties, verduurzaming en bijdrages aan belangrijke sectoren, zoals de gezondheidszorg en ruimteontdekkingen. Denk bijvoorbeeld aan de eerste server, de Compaq ProLiant 1000, waarmee de ‘hot-plug disk’ werd geïntroduceerd en het mogelijk werd om een ‘hot-swap’ uit te voeren. Maar ook aan de laatste HPE ProLiant Gen11-servers, die een sprong in energie-efficiëntie mogelijk maken met Ampere processors, zodat bedrijven servers in kunnen zetten in edge-omgevingen waar energie schaars is. Met elke generatie blijven deze servers grenzen verleggen, terwijl ze verbeterde prestaties leveren om aan de veranderende behoeftes van de moderne wereld te voldoen.

Door: Clemens Esser (foto), CTO HPE Nederland

Axians BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!