Wouter Hoeffnagel - 17 maart 2024

Nederlanders zien goede wifi verbinding als basisbehoefte

Nederlanders kunnen slechts omgaan met een slecht of niet functionerende wifi-verbinding. De emoties kunnen hoog oplopen. Ook zien Nederlanders een goed werkende wifi verbinding als basisbehoefte te zien.

Nederlanders zien goede wifi verbinding als basisbehoefte image

Dit blijkt uit onderzoek van connectiviteitsexpert NETGEAR over het internetgedrag van Nederlanders. Het onderzoek is een representatief nationaal onderzoek, uitgevoerd in februari 2024, door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van NETGEAR, onder 1.000 Nederlanders. Het brengt de rol van wifi in het leven van Nederlanders in kaart, en constateert opmerkelijke gevolgen wanneer de wifi niet goed werkt. “De emoties lopen hoog op en serieuze consequenties voor school of werk doen zich voor.”

Van verveling tot paniek

Het onderzoek onthult dat Nederlanders niet bepaald goed zijn in het omgaan met een haperende of trage wifi, en dat dit de emoties behoorlijk kan opvoeren. 1 op de 3 Nederlanders geeft toe zich regelrecht te vervelen en niet goed te kunnen vermaken als de wifi niet goed werkt (27%). Sommigen gaan nog verder: een kwart (24%) zegt zich daadwerkelijk machteloos te voelen bij een slecht werkende wifi, en 15% raakt zelfs in paniek.

Dat de emoties soms hoog oplopen, is niet gek. Nederlanders blijken namelijk vervelende gevolgen te ervaren wanneer het internet het niet goed doet: zo is 13% van de Nederlanders wel eens serieus in de problemen gekomen met werk of school omdat de wifi niet naar behoren werkte. 1 op de 5 Nederlanders (19%) heeft hierdoor zelfs wel eens een belangrijke meeting gemist.

Aan de andere kant gebruiken Nederlanders slechtwerkend internet ook als een excuus voor hun eigen gewin: 1 op de 10 Nederlanders (9%) heeft slechtwerkende wifi wel eens als smoesje gebruikt om onder een meeting of opdracht voor werk of school uit te komen. Opvallend is dat mannen dit vaker doen dan vrouwen (M: 11%; V: 7%).

Een basisbehoefte

Een goed werkende wifi verbinding blijkt dus onontbeerlijk voor de Nederlander: meer dan de helft van de Nederlanders (57%) geeft dan ook aan geen dag te kunnen doorkomen zonder wifi thuis, en maar liefst 3 op de 10 Nederlanders (29%) kijkt enkel nog naar films en series via de wifi in plaats van de TV. Zodoende blijkt zelfs dat Wifi voor Nederlanders belangrijker is dan andere basisbehoeftes: bijna 3 op de 10 Nederlanders (28%) vindt een goede wifi-verbinding belangrijker om hun dag succesvol door te komen dan goede voeding.

En als Nederlanders slechts één item mee konden nemen naar een onbewoond eiland zou een derde van de Nederlanders (34%) dan ook voor een mobiel apparaat met internetverbinding kiezen.

Wifi-connectiviteit nog altijd niet op orde

Ondanks dat Nederlanders zo gesteld zijn op hun wifi, laat de snelheid van wifi in Nederland, zelfs anno 2024, nog steeds wat te wensen over. 14% van de Nederlanders heeft regelmatig te maken met langzame wifi, en over het algemeen ergeren bijna 3 op de 10 Nederlanders (29%) zich wel eens aan wifi die niet goed werkt. Daarbij werkt de wifi thuis voor 2 op de 5 Nederlanders niet altijd overal even goed (41%).

Ook vertraagt de snelheid bij het verbinden van meerdere slimme apparaten (15%) wanneer huisgenoten de wifi tegelijkertijd gebruiken (16%), en tijdens het streamen of gamen 16%). De behoefte aan een betere en snellere verbinding is aanwezig: een kwart van de Nederlanders (25%) zou zelfs bereid zijn meer te betalen voor een beter werkende wifi.

WiFi 7 biedt uitkomst

Carl Boshouwer Kroet, Marketing Manager bij NETGEAR, deelt zijn inzichten over de resultaten van het onderzoek: “Het is opvallend dat zelfs in 2024 nog veel Nederlanders kampen met trage wifi, terwijl uit het onderzoek blijkt dat wifi voor velen een basisbehoefte is. Gelukkig kunnen we met de nieuwste technologie zoals WiFi 7 dit soort problemen aanpakken. WiFi 7 biedt supersnel en stabiel internet, en een grotere netwerkcapaciteit om moeiteloos al je slimme apparaten in huis met elkaar te verbinden.”

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!