Wouter Hoeffnagel - 18 maart 2024

Boete voor Odido wegens schenden privacy abonnees

Odido krijgt een boete van 175.000 euro opgelegd wegens het schenden van de privacy van abonnees. Het bedrijf gebruikte locatiegegevens van miljoenen mobiele bellers voor het ontwikkelen van een algoritme. Klanten zijn hierover niet geïnformeerd.

Boete voor Odido wegens schenden privacy abonnees image

Het NRC berichtte in 2021 over de werkwijze van Odido, dat toen nog actief was onder de naam T-Mobile Nederland. Het bedrijf ontwikkelde samen met het CBS tussen 2018 en 2020 een lucratief algoritme. Dit algoritme kon op basis van locatiegegevens van miljoenen bellers verplaatsingen van groepen burgers in kaart brengen. Het algoritme kan overheden onder meer helpen bij investeringen in infrastructuur of het sluiten van gebieden met het oog op de veiligheid indien de drukte te veel toeneemt.

Toegang tot privacygevoelige gegevens

CBS-medewerkers kregen voor het project bijna twee jaar lang toegang tot zogeheten 'verkeersgegevens' van 2,5 tot 4,5 miljoen abonnees, meldt het RDI op basis van onderzoek. De RDI licht toe: "Verkeersgegevens bevatten privacygevoelige gegevens, bijvoorbeeld over tijdstippen van telefoongesprekken en locaties van bellers. Odido mag deze gegevens gebruiken voor wettelijk toegestane doeleinden, zoals haar eigen facturering. Maar de operator had deze (ruwe) verkeersgegevens niet mogen verwerken voor dit samenwerkingsproject. Overigens heeft de RDI niet vastgesteld dat deze ruwe verkeersgegevens aan het CBS zijn verstrekt."

Het samenwerkingsproject tussen Odido en het CBS is begin 2020 beëindigd. De RDI meldt nadien geen overtredingen meer geconstateerd te hebben.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!