Wouter Hoeffnagel - 19 maart 2024

De Belastingdienst neemt drie omstreden risicomodellen weer in gebruik

Een drietal risicomodellen zijn weer in gebruik genomen door de Belastingdienst, nadat deze in 2021 tijdelijk uit gebruik zijn genomen vanwege privacyzorgen. Naar de modellen zijn gegevensbeschermingseffectbeoordelingen uitgevoerd. Het onderzoek naar één van de modellen is echter nog niet afgerond.

De Belastingdienst neemt drie omstreden risicomodellen weer in gebruik image

Dit demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om de risicomodellen 'omzetbelasting carrousselfraude', 'afgifte btw-nummer' en 'omzetbelasting negatief'. 

Risicoafweging

De modellen zijn in 2021 tijdelijk uit gebruik genomen. Van Huffelen en Van Rij melden dat de Belastingdienst een risicoafweging heeft gemaakt, en eventuele risico's dit daarbij zijn geconstateerd 'geaccepteerd worden'.

De gegevensbeschermingseffectbeoordeling naar model 'omzetbelasting negatief' is nog niet afgerond. Een dergelijke beoordeling brengt de privacyrisico's in kaart, zodat maatregelen kunnen worden genomen om deze risico's te mitigeren.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!