Wouter Hoeffnagel - 21 maart 2024

Tweede Kamer akkoord met Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven

Het wetsvoorstel bevordering digitale weerbaarheid bedrijven (Wbdwb) is deze week aangenomen door de Tweede Kamer. De Wbdwb moet de digitale weerbaarheid van niet-vitale bedrijven in Nederland naar een hoger niveau tillen.

Tweede Kamer akkoord met Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven image

De nieuwe wet legt de taken en bevoegdheden van de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vast op het terrein van digitale weerbaarheid van niet-vitale bedrijven in Nederland. Denk daarbij aan het verwerken en verspreiden van informatie over kwetsbaarheden, dreigingen en incidenten en het samenwerken met andere bestuursorganen en organisaties.

Digital Trust Center

Het Digital Trust Center (DTC) is in 2018 opgericht binnen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om het niet-vitale Nederlandse bedrijfsleven weerbaarder te maken tegen cyberdreigingen. De minister van EZK heeft hiertoe twee hoofdtaken die door het DTC worden uitgevoerd. Ten eerste het geven van informatie en advies aan het bedrijfsleven op het gebied van cyberweerbaarheid, zoals het delen van algemene dreigingsinformatie en bedrijfsspecifieke dreigingsinformatie met individuele bedrijven in Nederland. Ten tweede het bevorderen van de samenwerking tussen bedrijven op het gebied van digitale weerbaarheid.

Het wetsvoorstel moet de overheid beter in staat stellen niet-vitale Nederlandse bedrijven te kunnen waarschuwen over digitale kwetsbaarheden en beveiligingslekken. Bij het waarschuwen van individuele bedrijven en organisaties kunnen onder meer persoonsgegevens verwerkt worden, denk bijvoorbeeld aan IP-adressen en de contactgegevens van medewerkers van een bedrijf. Het wetsvoorstel zorgt voor de wettelijke grondslag om deze taken te mogen uitvoeren.Daarnaast is de Wbdwb voorwaardelijk om vanuit de nieuwe nationale cybersecurityorganisatie, die ontstaat na de integratie van het DTC, het CSIRT-DSP en het NCSC, het niet-vitale bedrijfsleven te kunnen blijven voorzien van algemene en specifieke informatie over cyberdreigingen en incidenten.

Het wetsvoorstel is met een ruime meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer metPVV, GroenLinks-PvdA, VVD, NSC, D66, CDA, ChristenUnie, DENK, FVD, SGP, Volt en JA21 als voorstanders. Het wetsvoorstel is hier te vinden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!