Wouter Hoeffnagel - 21 maart 2024

Apple in VS aangeklaagd wegens illegale monopolie op smartphonemarkt

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en diverse Amerikaanse staten beschuldigen Apple in een aanklacht van een illegale monopolie op de smartphonemarkt. Het Amerikaanse techbedrijf zou door ontwikkelaars contractuele beperkingen opleggen zijn monopolie in stand houden, en hiermee federale antimededingingswetgeving schenden.

Apple in VS aangeklaagd wegens illegale monopolie op smartphonemarkt image

De aanklacht is ingediend bij een rechtbank in New Jersey. De partijen wijzen in de aanklacht op diverse manieren waarop Apple de concurrentie volgens hen inperkt. Denk daarbij aan het niet toelaten van andere chatapplicaties dan iMessage op de iPhone en het inperken van functionaliteiten van concurrerende digitale wallets.

Op kosten gejaagd

Zowel consumenten, ontwikkelaars, uitgevers, kleine bedrijven, handelaren en artiesten zouden door de werkwijze van Apple onnodig op kosten zijn gejaagd. Procureur-generaal Merrick Garland stelt in een verklaring dat consumenten nooit hogere prijzen zouden moeten betalen doordat bedrijven antitrustwetgeving overtreden.

Apple heeft al laten weten zich niet te kunnen vinden in de aantijgingen in de aanklacht en meldt zich in de rechtszaal te zullen verweren. Ook noemt Apple de rechtszaak een bedreiging voor de principes die Apple-producten onderscheiden. Het techbedrijf stelt niet de producten te kunnen maken die klanten van Apple verwachten indien het in de rechtszaak schuldig wordt bevonden.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!