Witold Kepinski - 21 maart 2024

KPN mag Youfone overnemen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft KPN een vergunning om Youfone over te nemen. De ACM deed uitvoerig onderzoek naar de gevolgen van deze overname voor de markt voor mobiele telecommunicatiediensten. Uit het onderzoek blijkt dat de concurrentie als gevolg van de overname niet zal verminderen omdat er geen belangrijke concurrentiekracht wegvalt en er voldoende andere aanbieders zijn die concurrentiedruk blijven uitoefenen.

KPN mag Youfone overnemen image

KPN en Youfone leveren allebei mobiele telecommunicatiediensten aan consumenten en zakelijke eindgebruikers. Youfone is een kleine maar snel groeiende aanbieder van scherp geprijsde mobiele telefoonabonnementen aan met name consumenten. Dat zijn zogeheten no frills-abonnementen. Youfone heeft geen eigen netwerk en maakt gebruik van het mobiele netwerk van KPN.

Waarom mag de overname doorgaan?

In de vergunningsfase heeft de ACM gekeken naar de gevolgen van de overname voor mobiele diensten en met name de goedkoper geprijsde diensten. Het onderzoek laat zien dat er voor de consument ook na de overname voldoende te kiezen blijft. Naast Youfone zijn er meerdere aanbieders die scherp geprijsde mobiele telefoonabonnementen aanbieden. Bovendien toont economisch onderzoek aan dat de prijzen voor consumenten naar verwachting niet significant veranderen. Een economische analyse schat het prijseffect van de overname tussen -0,4 en 0,7 procent. Er zijn dus geen negatieve effecten te verwachten door de overname van Youfone.

Daarnaast concludeert de ACM dat deze overname géén significant effect heeft op de prikkel voor KPN om andere mobiele aanbieders zonder eigen netwerk (zogeheten MVNO’s) toe te laten op haar netwerk. Uit het onderzoek volgt weliswaar dat er aanzienlijke overstapdrempels bestaan voor MVNO’s en dat zij in de afgelopen 10 jaar niet zijn overgestapt. Desalniettemin blijkt dat zij wel effectief kunnen dreigen met overstappen naar een ander netwerk, zoals Odido of VodafoneZiggo. Die dreiging zorgt ervoor dat MVNO’s in de onderhandelingen met KPN betere voorwaarden kunnen bedingen.

Omdat de ACM overstapdrempels voor MVNO’s ziet en de effectiviteit van de dreiging van overstap afhangt van het toegangsbeleid van aanbieders met een eigen netwerk, blijft de ACM de markt voor mobiele telecommunicatiediensten nauwlettend volgen.

KPN meldt: "Met deze overname versterkt KPN zijn positie in de mobiele en breedbandmarkt. De inzet voor Youfone is om de komende jaren verdere groei te realiseren door voortzetting van het efficiënte bedrijfsmodel dat Youfone met succes heeft neergezet. De Youfone organisatie blijft zelfstandig opereren binnen KPN om ervoor te zorgen dat de huidige en toekomstige Youfone-klanten op de voor hun vertrouwde manier bediend worden."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!