Wouter Hoeffnagel - 24 maart 2024

AI, beveiliging en duurzaamheid vergroot focus op IT-modernisatie

Het gebruik van hybride multicloud-modellen verdubbelt naar verwachting de komende één tot drie jaar. Dit komt doordat IT-beslissers te maken krijgen met nieuwe druk om IT-infrastructuren te moderniseren vanwege factoren als AI, beveiliging en duurzaamheid.

AI, beveiliging en duurzaamheid vergroot focus op IT-modernisatie image

Dit meldt Nutanix in zijn zesde jaarlijkse Enterprise Cloud Index (ECI). In het onderzoek wordt de vooruitgang op het gebied van wereldwijde cloudadoptie gemeten. Het rapport benadrukt het groeiende belang van een hybride multicloud-infrastructuur, nu organisaties blijven worstelen met de complexiteit van het verplaatsen van applicaties en data tussen omgevingen. Uit het rapport blijkt dat beveiliging en innovatie het afgelopen jaar de belangrijkste drijfveren waren voor het verplaatsen van applicaties naar een andere omgeving. Respondenten noemen toenemende investeringen in hun AI-strategie als de belangrijkste prioriteit, op de voet gevolgd door investeringen in IT-modernisering.

Druk om IT-infrastructuur te moderniseren

“Of het nu vanwege AI, duurzaamheid of veiligheidseisen is, organisaties worden geconfronteerd met een steeds grotere druk om hun IT-infrastructuur te moderniseren”, zegt Lee Caswell, SVP Product and Solutions Marketing bij Nutanix. “80 procent van de ECI-respondenten is van plan te investeren in IT-modernisering. 85 procent geeft aan hun investeringen in AI te verhogen. Wat de ECI van dit jaar goed laat zien, is dat organisaties de technologieën van morgen moeten ondersteunen door hun IT-infrastructuur vandaag toekomstbestendig te maken. Hybride multicloud blijft daarbij de infrastructuurstandaard vanwege de flexibiliteit die het biedt voor de ondersteuning van traditionele VM- en moderne container-applicaties en de mogelijkheid om applicaties en data te migreren tussen clouds en on-premises.”

Hybride multicloud wordt infrastructuurstandaard

90 procent van de respondenten kiest voor een ‘cloud smart’-benadering van hun infrastructuurstrategie, waarbij elke applicatie in de juiste omgeving wordt geplaatst. Gezien de alomtegenwoordigheid van deze aanpak is het geen wonder dat hybride multicloud-omgevingen de infrastructuurstandaard zijn geworden.

Bovendien is meer dan 80 procent van de organisaties van mening dat hybride IT-omgevingen het meest gunstig zijn als ze applicaties en data willen beheren. Het allerbelangrijkste is dat dit nu een prioriteit van het management wordt. De helft van de respondenten merkt op dat de implementatie van een hybride IT een topprioriteit is voor hun CIO.

Bescherming tegen ransomware is prioriteit

Bescherming tegen ransomware is een prioriteit voor zowel CXO’s als uitvoerders, maar de meeste organisaties blijven worstelen met de gevolgen van aanvallen. Ransomware- en malware-aanvallen blijven existentiële dreigingen voor moderne organisaties. Dit kat-en-muisspel tussen cybercriminelen en beveiligingsteams zal in 2024 voortduren. Daarbij blijft dataprotectie en -herstel een uitdaging.

71 procent van de ECI-respondenten die een ransomware-aanval heeft meegemaakt, geeft aan dat het dagen of soms zelfs weken duurde om de omgeving te herstellen. Om dit aan te pakken, zegt 78 procent van de organisaties dat ze van plan zijn de investeringen in oplossingen voor de bescherming tegen ransomware dit jaar te verhogen.

Verplaatsen van applicaties en data is een complexe uitdaging

Enterprise-workloads - inclusief hun applicaties en data - vinden vaak hun weg naar de IT-omgeving die het beste bij hun behoefte past, ongeacht of die omgeving nu een on-premises datacenter, de public cloud, een kleinere edge-locatie of een combinatie van alledrie is. Deze diversiteit in waar applicaties geplaatst kunnen worden is een deel van de reden waarom 95 procent van de respondenten zegt dat ze het afgelopen jaar applicaties van de ene naar de andere omgeving hebben verplaatst. Beveiliging en innovatie zijn de belangrijkste drijfveren voor deze migratie.

Organisaties moeten zich realiseren dat het verplaatsen van applicaties en data een constante is, en hun infrastructuurkeuzes daarop aanpassen - met de nadruk op flexibiliteit en inzicht. Tegenwoordig worden organisaties geconfronteerd met aanzienlijke obstakels als het gaat om het uitvoeren van complexe applicatiemigraties. 35 procent van de ECI-respondenten zegt dat workload- en applicatiemigratie een aanzienlijke uitdaging vormen gezien hun huidige IT-infrastructuur.

Duurzaamheidsprogramma's actief uitgevoerd

IT-teams plannen niet alleen duurzaamheidsprogramma’s, ze voeren deze ook actief uit, te beginnen met de modernisering van de IT. 88 procent van de respondenten is het ermee eens dat duurzaamheid een prioriteit is voor hun organisatie. In tegenstelling tot het vorige rapport geven veel organisaties nu aan dat ze al actieve stappen ondernemen om duurzaamheidsinitiatieven te implementeren. Het meest voorkomende is het moderniseren van de IT-infrastructuur. Dit is een fascinerend resultaat, dat de directe impact van de IT-infrastructuur op duurzaamheid laat zien.

Het moderniseren van de infrastructuur wordt een noodzaak, gedreven door AI, moderne applicaties en datagroei. ECI-respondenten noemen hogere investeringen ter ondersteuning van de AI-strategie als hun belangrijkste prioriteit, op de voet gevolgd door investeringen in IT-modernisering. 37 procent van de ECI-respondenten geeft aan dat het draaien van AI-applicaties op hun huidige IT-infrastructuur een ‘aanzienlijke’ uitdaging zal zijn. Om deze uitdaging te overwinnen, geven organisaties prioriteit aan IT-modernisering en implementatie van edge-infrastructuur, om zo een snellere verwerking en toegang tot data te vergemakkelijken. Dit kan weer helpen om data uit meerdere omgevingen te koppelen, zodat een organisatie beter inzicht krijgt in waar data zich in hun uitgestrekte ecosysteem bevinden.

Onderzoek

Voor het zesde achtereenvolgende jaar voerde Vanson Bourne een onderzoek uit namens Nutanix. In december 2023 zijn 1.500 IT- en DevOps/Platform Engineering-beslissers over de hele wereld ondervraagd. De respondenten werken bij orgnisaties in meerdere sectoren, bedrijfsgroottes en geografische gebieden, waaronder Noord- en Zuid-Amerika; Europa, het Midden Oosten en Afrika (EMEA); en de regio Azië-Pacific-Japan (APJ).

Bekijk hier de zesde Nutanix Enterprise Cloud Index.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!