Redactie - 26 maart 2024

EU-sancties tegen Russische propaganda: inconsistente implementatie roept vragen op over effectiviteit

In reactie op de Russische agressie in Oekraïne heeft de Europese Unie sancties opgelegd aan Russische staatsmedia en andere organisaties met banden met de Russische Federatie. Deze sancties verbieden hen om inhoud uit te zenden in de EU of online te verspreiden. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Twente, Open Observatory of Network Interference (OONI) en de Universiteit van Illinois Chicago hebben in samenwerking een studie uitgevoerd naar de implementatie van deze sancties door internetserviceproviders (ISP's) in verschillende EU-lidstaten. De studie, die onlangs werd gepubliceerd, toont aan dat de mate van blokkering van Russische propaganda sterk varieert, zowel tussen als binnen individuele EU-lidstaten.

EU-sancties tegen Russische propaganda: inconsistente implementatie roept vragen op over effectiviteit image

In sommige landen worden alle geblokkeerde websites en online platforms consistent geblokkeerd door alle ISP's, terwijl in andere landen er grote inconsistenties zijn in de naleving van de sancties zo meldt SIDN.

Deze bevindingen roepen vragen op over de effectiviteit van de EU-sancties. Als de sancties niet consistent worden gehandhaafd, kunnen ze hun doel missen om de Russische propagandamachine te verlammen.

De onderzoekers bevelen een aantal maatregelen aan om de effectiviteit van de sancties te verbeteren:

  • Versterkte monitoring en handhaving door de EU: De Europese Commissie moet een centrale rol spelen in het monitoren van de naleving van de sancties en moet sancties kunnen opleggen aan ISP's die zich niet aan de regels houden.
  • Harmonisatie van technische implementatie: EU-lidstaten moeten samenwerken om een ​​geharmoniseerde technische oplossing te ontwikkelen voor het blokkeren van Russische propaganda.
  • Ondersteuning voor ISP's: De EU moet ISP's technische en financiële ondersteuning bieden om hen te helpen bij de implementatie van de sancties.

De inconsistente implementatie van de EU-sancties tegen Russische propaganda is een ernstig probleem dat de effectiviteit van deze maatregelen ondermijnt. De EU moet dringend stappen ondernemen om de naleving van de sancties te verbeteren en de Russische propagandamachine te bestrijden, aldus de onderzoekers.

Lees het artikel op de website van SIDN.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V6

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!