Redactie - 26 maart 2024

Duitse politieke partijen doelwit van Russische cyberspionage

Duitse politieke partijen zijn het doelwit van een cyberspionagecampagne door de Russische APT29-groep, die banden heeft met de Russische inlichtingendienst SVR. De campagne, die eind februari werd ontdekt, maakte gebruik van een nieuwe malwarevariant genaamd WINELOADER om computers te infecteren met behulp van phishing-e-mails met een CDU-thema.

Duitse politieke partijen doelwit van Russische cyberspionage image

CDU-lokmiddel

De phishing-e-mails leken een uitnodiging te zijn voor een dinerreceptie op 1 maart met het logo van de Christen-Democratische Unie (CDU) zo meldt Mandiant. De e-mails bevatten een link die slachtoffers naar een kwaadaardig ZIP-bestand leidde dat de ROOTSAW-malware bevatte. ROOTSAW installeerde vervolgens een tweede fase-lokdocument met CDU-thema en de WINELOADER-payload.

Nieuwe malwarevariant

WINELOADER is een nieuwe malwarevariant die voor het eerst in januari 2024 werd waargenomen. Het vertoont kenmerken die overeenkomen met andere APT29-malwarefamilies, wat suggereert dat het door dezelfde ontwikkelaar is gemaakt. WINELOADER is in staat om informatie te stelen van geïnfecteerde computers, waaronder wachtwoorden, screenshots en toetsaanslagen.

Motieven van Rusland

De targeting van Duitse politieke partijen door APT29 is een opmerkelijke afwijking van de typische focus van de groep op diplomatieke entiteiten. Het wijst op de interesse van de SVR in het verzamelen van informatie over politieke partijen en andere maatschappelijke organisaties die de geopolitieke belangen van Rusland kunnen beïnvloeden.

Gevolgen voor westerse politieke partijen

De cyberspionageactiviteit van APT29 vormt een bedreiging voor westerse politieke partijen en hun geassocieerde organisaties. Gezien de voortdurende geopolitieke spanningen is het waarschijnlijk dat APT29 en andere Russische dreigingsgroepen hun inspanningen zullen blijven opvoeren om gevoelige informatie te verzamelen van politieke tegenstanders.

Aanbevelingen

Politieke partijen en andere organisaties die mogelijk het doelwit zijn van cyberspionage, worden geadviseerd om de volgende stappen te ondernemen:

Verhoog de bewustwording van cyberspionage - Train medewerkers om phishing-e-mails te herkennen en te vermijden.

Implementeer sterke beveiligingsmaatregelen - Gebruik firewalls, antivirus-software en andere beveiligingssoftware om uw systemen te beschermen.

Volg de laatste ontwikkelingen op het gebied van cyberdreigingen - Blijf op de hoogte van de nieuwste tactieken en technieken die door dreigingsactoren worden gebruikt.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!